Na hlavný obsah

Sústrasť britskej kráľovnej vyjadrila aj slovenská prezidentka

Do Londýna zaslala sústrastný telegram.

Sústrasť britskej kráľovnej vyjadrila aj slovenská prezidentka
Na archívnej snímke z 2. augusta 2017 britský princ Philip počas prehliadky vojenského námorníctva v Buckinghamskom paláci v Londýne. Foto: TARS/AP

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poslala v piatok (9. 4.) sústrastný telegram britskej kráľovnej Alžbete II. v súvislosti s úmrtím jej manžela princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Princ Philip zomrel v piatok ráno vo veku 99 rokov na hrade Windsor.

Prezidentka v liste zdôraznila, že vojvoda z Edinburghu bol nezastupiteľnou oporou britskej monarchie a jeho oddanosť verejnej službe bola vzorom pre občanov Spojeného kráľovstva.

„Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, ktorá vznikla z jeho iniciatívy, inšpirovala mnoho mladých ľudí po celom svete, vrátane mnohých Sloveniek a Slovákov. Pomohla im objaviť svoj potenciál, rozvinúť svoj talent a uspieť v dosahovaní svojich snov a cieľov,“ napísala prezidentka.

V telegrame vyjadrila úprimnú sústrasť kráľovnej Alžbete II., smútiacej rodine, blízkym a všetkým občanom Spojeného kráľovstva vo vlastnom mene, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky.

Pochovaný bude bez štátneho pohrebu, sám si prial kráľovský

Posledná rozlúčka s princom Philipom sa neuskutoční formou štátneho pohrebu, informovala britská spravodajská stanica SkyNews. Kráľovská rodina zároveň vyzvala ľudí, aby naďalej dodržiavali pandemické nariadenia a nezúčastňovali sa na spomienkových zhromaždeniach.

Princ Philip bude pochovaný v kráľovskej rezidencii Windsorský zámok v súlade s jeho prianím. Štátne vlajky budú viať na pol žrde až do 8.00 h deň po jeho pohrebe. Spravodajská stanica tiež informovala, že sám princ si želal kráľovský, a nie štátny pohreb. O konečných plánoch rozhodne v nadchádzajúcich dňoch kráľovná.

Princ Philip tento rok strávil mesiac v nemocnici, kde podstúpil zákrok z dôvodu problémov so srdcom. Na Windsorský zámok sa vrátil 16. marca po prepustení.

Philip, ktorý sa oženil v roku 1947 v tom čase s budúcou kráľovnou Alžbetou, bol najdlhšie slúžiacim životným partnerom britského panovníka v dejinách a súčasne najstarším mužským členom kráľovskej rodiny všetkých čias.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko