Na hlavný obsah

Únia predĺžila sankcie proti Iránu a na zoznam zaradila ďalšie osoby

Ide o reakciu EÚ na porušovanie ľudských práv.

Únia predĺžila sankcie proti Iránu a na zoznam zaradila ďalšie osoby
Na snímke Teherán, hlavné mesto Iránu. Foto: TASR/AP

Členské krajiny Európskej únie (Rada EÚ) v pondelok 12. apríla rozhodli o predĺžení reštriktívnych opatrení proti Iránu o ďalší rok – do 13. apríla 2022. Ide o sankcie, ktoré EÚ prvýkrát zaviedla v apríli 2011 a ktoré reagujú na závažné porušovanie ľudských práv. Odvtedy sa sankcie každoročne predlžujú.

Únia v roku 2011 odsúdila dramatický nárast počtu popráv v Iráne a systematické represie voči iránskym občanom, ktorí sú vystavení prenasledovaniu a zatýkaniu za uplatňovanie svojho legitímneho práva na slobodu prejavu a slobodu pokojného zhromažďovania.

Sankcie majú podobu zákazu vycestovania a zmrazenia majetku osobám a spoločnostiam zodpovedným za porušovanie ľudských práv a znamenajú aj zákaz vývozu zariadení do Iránu, ktoré by sa mohli použiť na represie voči občanom a zariadení na monitorovanie telekomunikácií.

Občania a spoločnosti z členských krajín EÚ majú navyše zakázané sprístupňovať finančné prostriedky Iráncom a iránskym firmám zo sankčného zoznamu. Rada EÚ v pondelok na tento zoznam zaradila ďalších osem osôb a tri právne subjekty vzhľadom na úlohu, ktorú zohrali pri násilnej reakcii na demonštrácie v Iráne z novembra 2019. Na aktualizovanom zozname sa nachádza 89 jednotlivcov a štyri spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet