Na hlavný obsah

V Bratislave je o očkovanie najväčší záujem, vakcíny tu chýbajú

Kraj má záujem o vakcíny, ktoré sú inde nevyužité.

V Bratislave je o očkovanie najväčší záujem, vakcíny tu chýbajú
Na snímke zdravotná sestra počas očkovania vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v priestoroch Veľkokapacitného očkovacieho centra v Bratislave. Foto: TASR

Veľkokapacitné očkovacie centrum prevádzkované Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktoré v nedeľu (18. 4.) zaočkovalo 3 460 ľudí, by dokázalo za rovnaký čas zaočkovať 5 000 a viac obyvateľov. Podľa predstaviteľov bratislavskej samosprávy by stačilo, aby ministerstvo zdravotníctva sprístupnilo viac dávok vakcín, ktoré sú momentálne distribuované do iných častí krajiny, kde o ne taký záujem nie je a zostávajú nevyužité.

Podľa dostupných dát majú obyvatelia Bratislavského kraja najväčší záujem zaočkovať sa už dnes dostupnými vakcínami. K 13. 4. bolo v Bratislavskom kraji zaočkovaných 26,86 % obyvateľov, čo je najvyšší podiel na Slovensku. Napriek tomuto záujmu mnohí obyvatelia hlavného mesta musia za očkovaním cestovať desiatky až stovky kilometrov – do Nitry, Trnavy, Trenčína, prípadne aj ďalej, keďže v týchto miestach sú dostupné voľné termíny a priamo v Bratislave sa na ne čaká.

Zdá sa mi nedôstojné, zbytočne nákladné a trochu aj nebezpečné, aby Bratislavčania a Bratislavčanky za vakcínami cestovali po celom Slovensku, keď vakcíny môžu prísť k nám,” vyjadril sa primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

„O očkovanie je v Bratislavskom kraji dlhodobo najväčší záujem z celého Slovenska. Paradoxne však dochádza k situácii, kedy v našom regióne vakcíny chýbajú, kým inde je ich nadbytok. To, čo navrhujeme, je redistribuovať vakcíny tam, kde sú najviac potrebné,“ vyhlásil bratislavský župan Juraj Droba.

Predstavitelia hlavného mesta a samosprávneho kraja preto apelujú na vládu, aby prišlo k navýšeniu počtu dávok vakcín a ich zlepšenej dostupnosti. A to v miestach, kde je o ne záujem obyvateľov a aj logistické kapacity, aby obyvatelia na termín očkovania čakali čo najkratšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny