Na hlavný obsah

V minulom roku klesol počet popráv, najvýraznejšie v Saudskej Arábii

Trest smrti bol vykonaný 483-krát.

V minulom roku klesol počet popráv, najvýraznejšie v Saudskej Arábii
Na snímke budova federálnej väznice v USA. Nový americký prezident Joe Biden sa vyjadril, že bude viesť kampaň za zastavenie popráv na federálnej úrovni. Foto: SITA/AP

Počet popráv minulý rok celosvetovo poklesol o 26 percent v porovnaní s rokom 2019. Najvýraznejšie zníženie zaznamenala Saudská Arábia. Uviedla to medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v každoročnej celosvetovej správe o treste smrti, ktorú zverejnila v stredu (21. 4.).

AI v roku 2020 zaznamenala 483 popráv v 18 krajinách. Predstavuje to pokles o 26 percent v porovnaní s rokom 2019, keď registrovala 657 popráv. V Saudskej Arábii tento počet za minulý rok klesol zo 184 na 27.

Popravy aj počas pandémie

„Trest smrti je ohavný trest a vykonávanie popráv uprostred pandémie ešte viac zvýrazňuje jeho krutú podstatu,“ komentovala správu o treste smrti generálna tajomníčka AI Agnes Callamardová.

Pandémia podľa Callamardovej spôsobila, že mnohým ľuďom čakajúcim na vykonanie trestu nebol umožnený prístup k právnym zástupcom a mnohí z tých, ktorí týmto ľuďom chceli pomôcť, boli vystavení zdravotnému riziku. „Využívanie trestu smrti za takýchto okolností je neslýchaným útokom na ľudské práva,“ uviedla.

Najviac popráv zaregistrovali v Číne

Najviac ľudí minulý rok popravili v Číne. AI však upozorňuje, že údaje o uplatňovaní trestu smrti sú v tejto krajine predmetom štátneho tajomstva. Ich počet mohol byť podľa organizácie niekoľko tisíc.

Nasledoval Irán s 246 popravami, Egypt s najmenej 107, Irak s najmenej 45 a Saudská Arábia s 27 popravami. Irán trest smrti vo zvýšenej miere využíval ako nástroj politického útlaku voči disidentom, demonštrantom a príslušníkom etnických menšín a Egypt počet popráv v porovnaní s rokom 2019 strojnásobil.

Vysoké tempo Trumpovej administratívy

Vláda Donalda Trumpa v USA po 17 rokoch obnovila popravy na federálnej úrovni a za obdobie necelých šiestich mesiacov popravila desať ľudí. Výkon trestu smrti obnovili aj India, Katar, Omán a Taiwan.

Čad a americký štát Colorado v roku 2020 trest smrti zrušili, Kazachstan sa zaviazal zrušiť trest smrti podľa medzinárodného práva a Barbados dokončil reformy na zrušenie povinného trestu smrti. K aprílu 2021 trest smrti za všetky zločiny zrušilo 108 krajín a 144 krajín zrušilo trest smrti legislatívne alebo v praxi.

Celkový vývoj situácie v súvislosti s popravami v roku 2020 označila Callamardová za pozitívny – aj napriek tomu, že niektoré krajiny popravy stále vykonávajú. „Lídrov všetkých krajín, ktoré ešte tento trest nezrušili, vyzývame, aby v roku 2021 s týmto štátom schváleným zabíjaním nadobro skončili,“ uviedla.

Hoci AI celosvetovo zaznamenala 483 popráv, ide o najnižšie číslo minimálne za posledných desať rokov. Predstavuje to pokles o 26 % v porovnaní s rokom 2019 a až o 70 % v porovnaní s maximom dosiahnutým v roku 2015, keď bolo zaznamenaných až 1 634 popráv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet