Na hlavný obsah

V Mozambiku našli 12 tiel s odťatou hlavou, zrejme išlo o cudzincov

K útoku sa prihlásil Islamský štát.

V Mozambiku našli 12 tiel s odťatou hlavou, zrejme išlo o cudzincov
Mapa zobrazuje pobrežné mesto Palma, kde sa útoky Islamského štátu odohrali aj v marci. Vtedy v meste umreli desiatky ľudí. Foto: TASR/AP

Na severe Mozambiku v meste Palma objavili 12 tiel s odťatou hlavou, pravdepodobne ide o telá cudzincov. K útoku sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS), píše agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu. Násilie sa odohralo v deň rokovania lídrov členských krajín Spoločenstva pre rozvoj južnej Afriky (SADC) o bezpečnosti, najmä pre iný útok IS v Palme, pri ktorom na konci marca zomrelo päťdesiat ľudí.

„Boli zviazaní a popravení na tomto mieste,“ uviedol policajný veliteľ Pedro da Silva. Národnosť obetí podľa neho nie je istá, ale pravdepodobne sú to cudzinci, pretože majú bielu farbu pleti.

Po zasadnutí SADC mozambický prezident Filipe Nyusi oznámil, že požiadal o pomoc susedné krajiny i medzinárodné sily.

„Zaznamenali sme so znepokojením, že teroristi sa zamerali na nevinných civilistov, ženy a deti v niektorých častiach provincie Cabo Delgado v Mozambickej republike; dôrazne sme odsúdili teroristické útoky a potvrdili, že tak strašné činy nemožno ponechať bez primeranej regionálnej reakcie,“ píše SADC v spoločnom vyhlásení.

Ďalšie stretnutie si lídri naplánovali o tri týždne

Na štvrtkovom (8. 4.) rokovaní sa zúčastnili predstavitelia Botswany, Malawi, Juhoafrickej republiky, Zimbabwe, Tanzánie a Mozambiku. Expertný tím technikov teraz pôjde na sever Mozambiku a napíše odporúčanie, ako ďalej postupovať. Politici sa v metropole Maputo opäť stretnú o tri týždne.

Zoskupenie SADC v minulosti čelilo kritike, že nepodniká žiadne konkrétne kroky v boji s rastúcim násilím v Mozambiku, ktoré by sa mohlo rozšíriť aj do ďalších krajín v regióne, pripomína Reuters.

Mesto Palma leží v provincii Cabo Delgado, v ktorej od roku 2017 vedú boj islamskí radikáli. Odvtedy tam zahynulo asi 2 600 ľudí a domovy opustilo viac ako 700 000 obyvateľov. Blízko mesta Palma leží plynové zariadenie riadené francúzskou firmou Total v hodnote 60 miliárd dolárov.

Podľa marcových zistení organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International sa vojnových zločinov proti civilistom v Mozambiku dopúšťajú všetky strany konfliktu, vrátane vládnych vojsk. To však mozambická vláda odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet