Na hlavný obsah

BBC sa ospravedlnila za spôsob, akým získala rozhovor s princeznou Dianou

Novinár Bashir porušil pravidlá čestného konania.

BBC sa ospravedlnila za spôsob, akým získala rozhovor s princeznou Dianou
Na nedatovanej snímke z rodinného albumu zosnulej britskej princeznej Diany, princezná Diana drží v náručí Williama počas tehotenstva. Foto: TASR/AP

Britská televízna stanica BBC sa vo štvrtok (20. 5.) ospravedlnila za spôsob, akým si v roku 1995 zabezpečila rozhovor s princeznou Dianou, v ktorom prvýkrát verejne odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s princom Charlesom. Podľa nezávislého vyšetrovania, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson, použil novinár Martin Bashir podvodné konanie vrátane lží a falošných dokumentov. Informovala o tom agentúra Reuters.

BBC začala vyšetrovanie v novembri minulého roka po tom, ako brat zosnulej Diany Charles Spencer vzniesol obvinenie, že mu Bashir pred viac ako 25 rokmi ukázal falošné bankové výpisy, aby si získal jeho dôveru a zabezpečil si zoznámenie s Dianou.

Podľa vyšetrovacej správy konal Bashir nevhodne a porušil pravidlá čestného konania. „BBC potom nepotvrdila vysoké štandardy morálnej zásadovosti a otvorenosti, ktoré sú jej typickým znakom,“ uvádza sa v správe.

„Hoci správa uvádza, že Diana, princezná z Walesu, bola nadšená myšlienkou rozhovoru s BBC, je jasné, že samotný proces získania tohto rozhovoru nepotvrdil to, čo má verejnosť právo očakávať,“ vyhlásil generálny riaditeľ BBC Tim Davie. „Veľmi sa za to ospravedlňujeme. BBC nemôže po vyše štvrť storočí vrátiť čas, ale môžeme sa plne a bezpodmienečne ospravedlniť,“ dodal.

Rozhovor s princeznou Dianou bol pre BBC veľkým úlovkom. Práve v tomto rozhovore Diana preniesla preslávenú vetu: „V tom manželstve sme boli traja.“ Bolo to prvýkrát, čo úradujúci člen kráľovskej rodiny prehovoril tak otvorene o živote v nej.

V šokujúcom rozhovore, ktorý v Británii videlo vyše 20 miliónov divákov, Diana vôbec prvýkrát prehovorila o svojom nešťastnom manželstve s Charlesom, o svojej nevere, bulímii či Charlesovom vzťahu s jeho súčasnou manželkou Camillou Parkerovou-Bowlesovou.

Dianin brat Charles Spencer povedal, že ho Bashir presvedčil, aby ho zoznámil so svojou sestrou – pomocou tvrdenia, že Dianu odpočúvajú tajné služby. Ukázal mu aj falošné bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princezninho okolia majú zaplatené za poskytovanie informácií o nej. Bashir podľa jeho slov klamal tiež princeznej Diane – údajne jej povedal vymyslené historky o kráľovskej rodine, aby posilnil jej pocit, že sa proti nej všetci spikli.

Diana, ktorá v čase rozhovoru žila s následníkom britského trónu princom Charlesom odlúčene, sa s ním v roku 1996 rozviedla. Zomrela pri dopravnej nehode 31. augusta 1997 v Paríži. Mala 36 rokov. Limuzína, v ktorej išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet