Na hlavný obsah

Bezpečnostná rada v Bielorusku získa moc, ak Lukašenko zomrie. Prezident podpísal dekrét

Doteraz platilo, že moc by sa preniesla na premiéra.

Bezpečnostná rada v Bielorusku získa moc, ak Lukašenko zomrie. Prezident podpísal dekrét
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. Foto: SITA/AP

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podpísal dekrét, ktorý v prípade jeho zabitia počíta s odovzdaním moci Bezpečnostnej rade. O spečatení nezvyčajného normatívneho aktu informovala v nedeľu (9. 5.) tlačová služba prezidenta.

Dokument stanovuje, že „v prípade smrti hlavy štátu v dôsledku atentátu, spáchania teroristického činu, vonkajšej agresie alebo iných násilných činov konajú všetky štátne orgány a ich úradníci v súlade s rozhodnutiami Bezpečnostnej rady, ktorej predsedá premiér,“ oznámila podľa agentúry TASS tlačová služba prezidentskej kancelárie.

Dekrét tiež počíta s tým, že v prípade takýchto udalostí vyhlásia v krajine výnimočný alebo vojnový stav. Bezpečnostná rada pritom schváli potrebné opatrenia, ktoré „budú povinní rešpektovať všetci“.

Doteraz platilo, že ak by úrad hlavy štátu v Bielorusku nikto nevykonával alebo ak by prezident nebol schopný plniť svoje povinnosti, preniesla by sa moc na predsedu vlády, kým nezloží prísahu nový prezident.

Lukašenko o príprave dekrétu o zmene o odovzdaní moci informoval 24. apríla. Povedal pritom, že nutnosť schválenia tohto dokumentu súvisí s „pokusmi o destabilizáciu situácie v krajine, s prípravou štátneho prevratu a atentátu na prezidenta“.

Predtým cez víkend Lukašenko tvrdil, že v krajine zmarili pokus o prevrat. Odporcovia ho vraj chceli zavraždiť, uniesť členov jeho rodiny a vypnúť elektrickú sústavu v krajine. Lukašenko v tejto súvislosti hovoril o amerických spravodajských službách – bez toho, aby poskytol dôkazy.

Ruská bezpečnostná služba FSB v tejto súvislosti oznámila, že zadržala v Rusku dvoch bieloruských občanov pre údajný pokus o puč a atentát na Lukašenka. Bielorusko obvinilo štyroch ľudí zo sprisahania s cieľom uchopiť moc v krajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet