Na hlavný obsah

Bývalého sudcu Lindtnera prepustili, Zoroslava Kollára po prepustení zadržali

Väzba sa obom mala skončiť 28. mája.

Bývalého sudcu Lindtnera prepustili, Zoroslava Kollára po prepustení zadržali
Na ilustračnej snímke člen Zboru väzenskej justičnej stráže. Foto: TASR

Bývalého predsedu Okresného súdu Bratislava III Davida Lindtnera obvineného v rámci minuloročnej akcie Víchrica vo štvrtok (20. 5.) prepustili z väzby na slobodu. TASR to potvrdil jeho obhajca Milan Cibík.

Ako ďalej uviedol, jeho klienta prepustili krátko popoludní z ústavu v Ilave. Advokát dodal, že vo veci vypočuli všetkých svedkov. Zároveň ocenil krok prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), že k prepusteniu došlo ešte pred uplynutím lehoty väzby. Tá sa končila Lindtnerovi a spoluobvinenému podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi 28. mája. Na prepustenie Lindtnera upozornila TV Markíza.

Kollára rovnako vo štvrtok prepustili na slobodu z väzby z ústavu v Banskej Bystrici. Podľa portálu TV JOJ noviny.sk ho vzápätí po prepustení zadržali a aktuálne s ním prebieha výsluch na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave.  

„Obvinený Z. K. a obvinený D. L. boli dnes príkazom dozorujúceho prokurátora ÚŠP prepustení z väzby na slobodu, berúc do úvahy aj ostatné právoplatné rozhodnutia súdov o ich väzbe, ako aj s poukazom na zákonné podmienky lehoty trvania väzby v prípravnom konaní podľa Trestného poriadku,“ povedal pre TASR hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.  

Lindtnera, Kollára a bývalú podpredsedníčku Najvyššieho súdu (NS) SR Jarmilu Urbancovú zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) 28. októbra 2020 v rámci akcie Víchrica. Urbancová a Lindtner sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku. Kollára obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. O ich väzbe postupne rozhodovali ŠTS a NS SR.

Kollár od marca čelí aj obvineniu z toho, že poskytol bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a exnámestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali. Najnovšie mu pribudlo obvinenie v ďalšej korupčnej kauze. Spolu s podnikateľom Tomášom R. mal Kollár údajne podplácať bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa v prípade ilegálnej výroby cigariet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko