Na hlavný obsah

EÚ chce uvoľniť cestovné reštrikcie voči turistom z krajín mimo Únie

Očakáva sa nový zoznam tzv. bezpečných štátov.

EÚ chce uvoľniť cestovné reštrikcie voči turistom z krajín mimo Únie
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veľvyslanci krajín Európskej únie v stredu (19. 5.) súhlasili s uvoľnením proticovidových cestovných obmedzení pre návštevníkov zo štátov mimo EÚ. Uvoľnenie pred letnou turistickou sezónou sa má týkať zaočkovaných, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované zdroje z Únie.

Veľvyslanci 27 členských krajín EÚ schválili návrh Európskej komisie z 3. mája na uvoľnenie kritérií, na základe ktorých sú jednotlivé krajiny označované za „bezpečné“. Turisti s dokončeným očkovaním majú mať voľnú cestu do Únie.

Ešte tento alebo budúci týždeň majú diplomatickí zástupcovia únie krajín zverejniť nový zoznam bezpečných štátov. Očakáva sa, že ľudia prichádzajúci z Británie a mnohých ďalších krajín splnia nové kritériá na cestovanie, nie však obyvatelia Spojených štátov.

Zreteľ bude EÚ brať aj na takzvaný indický variant koronavírusu, ktorý sa vo veľkom vyskytuje v Británii. Jednotlivé krajiny EÚ pritom už razia vlastnú politiku. Napríklad Portugalsko po štyroch mesiacoch v pondelok (17. 5.) zrušilo zákaz vstupu britským turistom.

Na základe existujúcich podmienok môžu turisti vstúpiť do EÚ len zo siedmich krajín, ktoré nie sú členmi EÚ – vrátane Austrálie, Izraelu a Singapuru, a to bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní. Hlavným kritériom teraz je, že v danej krajine nesmie byť viac ako 25 nových prípadov covidu-19 na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní, a to pri stabilnom alebo klesajúcom trende. Okrem toho sa v bezpečnej krajine musí vykonať dostatočné množstvo testov.

Európska komisia navrhla, aby bola hranica prípustného počtu nových prípadov nákazy na 100 000 obyvateľov za 14 dní zvýšená na 100. Veľvyslanci EÚ sa podľa Reuters dohodli na 75.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet