Na hlavný obsah

Hamas nebude profitovať z medzinárodnej pomoci Gaze, vyhlásil Blinken

Postarajú sa o to Spojené štáty, prisľúbil šéf diplomacie USA.

Hamas nebude profitovať z medzinárodnej pomoci Gaze, vyhlásil Blinken
Na snímke vľavo americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken a vpravo izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas vyhlásenia pre médiá v Jeruzaleme 25. mája 2021. Foto: TASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok (25. 5.) v Jeruzaleme vyhlásil, že Izrael a Palestínčanov po nedávno ozbrojenom konflikte v pásme Gazy a nepokojoch na západnom brehu Jordánu čaká snaha o obnovenie vzájomnej dôvery. Spojené štáty navyše podľa jeho slov zaistia, že radikálne hnutie Hamas nebude profitovať z medzinárodnej pomoci určenej na obnovu Gazy zničenej po 11 dňoch vojnového konfliktu.

„Na obnovu nádeje a rešpektu v komunitách je potrebné množstvo ťažkej práce,“ povedal Blinken podľa agentúry AFP po stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. „Videli sme však alternatívu (vývoja situácie) a myslím si, že to by náš všetkých malo primäť k zdvojnásobeniu nášho úsilia na zachovanie mieru a zlepšenia životov Izraelčanov a tiež Palestínčanov,“ dodal.

„S našimi partnermi budeme úzko spolupracovať, aby sme zaistili, že Hamas nebude profitovať z pomoci pri obnove (Gazy),“ zdôraznil šéf americkej diplomacie.

Jedenásťdňový konflikt zanechal stovky obetí

Počas nedávneho ozbrojeného konfliktu, ktorý sa začal 10. mája a trval 11 dní, usmrtili izraelské nálety na pásmo Gazy 253 Palestínčanov vrátane 66 detí, pričom zranenia utrpelo najmenej 1 900 ľudí, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

Rakety, ktoré boli smerom na Izrael vystrelené z pásma Gazy, si v židovskom štáte vyžiadali 12 obetí vrátane jedného dieťaťa, tínedžera a izraelského vojaka; zranenia utrpelo približne 357 ľudí.

Relatívne nižší počet obetí v Izraeli súvisí aj s tým, že veľkú časť rakiet z tisícov rakiet vypálených z Gazy zachytil izraelský systém protivzdušnej obrany. Značná časť palestínskych obetí prišla podľa Izraela o život, keď rakety odpálené militantmi dopadli ešte v samotnom pásme Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet