Na hlavný obsah

Iracký minister zdravotníctva končí vo funkcii po smrtiacom požiari bagdadskej nemocnice

Pri nešťastí zomrelo viac ako 80 ľudí.

Iracký minister zdravotníctva končí vo funkcii po smrtiacom požiari bagdadskej nemocnice
Na snímke poškodená jednotka intenzívnej starostlivosti v bagdadskej nemocnici. Foto: SITA/AP

Iracký minister zdravotníctva Hasan Támimí v utorok 4. mája odstúpil z funkcie pre tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19, kde v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a 110 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra AFP.

Támimí, ktorý bol členom vlády podporovanej vplyvným irackým šiitským duchovným Muktadom as-Sadrom, sa rozhodol odstúpiť z úradu ministra z vlastnej vôle. Urobil tak krátko po tom, čo kabinet hlasoval o odporúčaniach výboru, ktorý požiar vyšetroval.

Támimího i ostatných v súvislosti s tragickým požiarom vyšetruje polícia. Požiar sa začal výbuchom v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch.

Podľa irackej komisie pre ľudské práva 28 z obetí boli pacienti, ktorých museli odpojiť z umelej pľúcnej ventilácie, aby s pomocou iných mohli uniknúť pred plameňmi. V nemocnici sa navyše nachádzali desiatky ľudí, ktorí prišli navštíviť svojich príbuzných na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Desaťročia konfliktov a nedostatočné investície sa podpísali pod chabú úroveň irackých nemocníc, ktoré zápasia s nedostatkom liekov a nemocničných lôžok. Lekári opakovane varujú pred nesprávnym riadením rezortu zdravotníctva a nemocnice považujú kvôli laxným bezpečnostným pravidlám za tikajúce časované bomby.
 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet