Na hlavný obsah

Kolíková ostáva v kresle ministerky spravodlivosti, ustála hlasovanie v parlamente

Ministerka obstála v hlasovaní, ktoré inicioval Smer-SD.

Kolíková ostáva v kresle ministerky spravodlivosti, ustála hlasovanie v parlamente
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková počas tlačovej konferencie strany Za ľudí o odvolávaní ministerky spravodlivosti SR. Foto: SITA

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v pondelok (10. 5.) večer obstála počas hlasovania Národnej rady (NR) SR. Za jej odvolanie hlasovalo 53 poslancov, naopak, proti jej odvolaniu hlasovalo 63 poslancov. Hlasovania sa zdržali dvaja z prítomných poslancov a jeden nehlasoval vôbec.

„Pána Čepčeka nám odpustite, on sa dlhodobo správa ako člen klubu len na papieri,“ povedal pred hlasovaním za poslanecký klub OĽANO podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) s tým, že ministerka má podporu hnutia. „Reformy pani ministerky majú v poslaneckom klube podporu,“ dodal. Martin Čepček (OĽANO) nakoniec ako jediný koaličný poslanec hlasoval za vyslovenie nedôvery, ďalší dvaja poslanci z OĽANO Radovan Marcinčin a Róbert Halák sa hlasovania zdržali a z radov hnutia je aj poslankyňa Eva Horváthová, ktorá nehlasovala. Hlasovania a nezúčastnilo až 27 poslancov OĽANO.

Podporu Kolíkovej vyjadrili všetci ostatní prítomní poslanci koalície, rovnako aj jej dvaja bývalí spolustraníci Tomáš Valášek a Miroslav Kollár (obaja nezaradení).

„Za poslanecký klub Smer-SD konštatujem, že vidíme hrubý konflikt záujmov, ktorý nemá obdobu,“ povedal pred hlasovaním predseda Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého ministerka Kolíková „tam nemá čo robiť“.

Kolíková sa po hlasovaní poďakovala koaličným partnerom za podporu, výrazne ju vnímala najmä vo svojej domovskej strane Za ľudí. „Chcem vyjadriť vďaku ministrom, ktorí tu boli prítomní,“ uviedla. „Nemyslím si, že sa ešte budeme vracať k tejto téme,“ povedala na adresu klubu OĽANO. To, že proti návrhu nehlasovalo 27 poslancov najsilnejšieho koaličného hnutia, považuje za „nedobrý“ signál. „Veľmi silne cítim podporu pána premiéra,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko