Na hlavný obsah

Koniec núdzového stavu oslávili v uliciach tisíce Španielov, vláda čelí kritike

Stav núdze nahradil chaos, tvrdí opozícia.

Koniec núdzového stavu oslávili v uliciach tisíce Španielov, vláda čelí kritike
Na ilustračnej snímke podporovatelia úradujúcej konzervatívnej prezidentky madridského regiónu Isabel Díazovej Ayusovej v Madride 4. mája 2021. Foto: TASR

Španielska vláda čelí kritike pre oslavy v uliciach, ktoré vypukli po sobotňajšej (8. 5.) polnoci, keď v krajine skončil stav núdze, a teda aj zákaz nočného vychádzania. V noci na nedeľu (9. 5.) sa v uliciach a na námestiach Madridu, Barcelony a ďalších miest zhromaždili tisíce ľudí. Kabinet premiéra Pedra Sáncheza vyzval občanov k zodpovednosti, uviedla v pondelok (10. 5.) agentúra AFP. Zvažuje aj legislatívne zmeny, ktoré by uľahčili obmedzenie voľného pohybu na regionálnej úrovni.

„Pod taktovkou Pedra Sáncheza sme prešli zo stavu zdravotníckej núdze rovno do chaosu,“ uviedol líder najväčšej opozičnej Ľudovej strany Pablo Casado. Dodal, že premiér bude zodpovedný za možný vznik ďalšej vlny epidémie. Casado dlhodobo tvrdí, že ľavicový kabinet preukázal „najhorší prístup k epidémii na svete“.

Opatrenia v regiónoch by mohol vyriešiť nový zákon

Minister spravodlivosti Juan Carlos Campo vyzval občanov na zodpovednosť. „Koniec núdzového stavu neznamená koniec všetkých obmedzení, ba naopak,“ uviedol. Podľa španielskych médií ale mnoho ľudí v noci zo soboty na nedeľu nedodržiavalo ďalšie stále platné obmedzenia, napríklad povinnosť nosiť rúška či zákaz pitia alkoholu mimo baru a reštaurácie. Španielska vláda zvažuje zmeny zákona, ktoré by uľahčili obmedzovanie voľného pohybu na regionálnej úrovni, informoval denník El País.

https://twitter.com/mole_cola/status/1391414872865378306

Bez núdzového stavu jednotlivé autonómne oblasti síce môžu vyhlásiť zákaz nočného vychádzania či obmedziť cestovanie mimo mesta či regiónu, potrebujú však na to súhlas regionálnych najvyšších súdov. Tie pritom rozhodujú rozdielne. Napríklad súdy v Baskicku či na Kanárskych ostrovoch ďalší zákaz nočného vychádzania zamietli, vo Valencii alebo na Baleárskych ostrovoch ho schválili. Autonómne oblasti majú možnosť odvolať sa proti rozhodnutiu regionálnych súdov na španielsky Najvyšší súd.

Návrh zaviesť zákaz pre Madrid je kritizovaný

Na znovuzavedenie zákazu nočného vychádzania vyzvala zástupkyňa španielskej vlády Mercedes Gonzálezová Madridskú autonómnu oblasť. „Je to účinný prostriedok,“ uviedla. Vedenie oblasti, ktorej súčasťou je aj hlavné mesto, ale zákaz dlho kritizovalo. „Nemôže zatvoriť tisíce obyvateľov kvôli pár stovkám mladých,“ uviedol v pondelok radca pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť madridského regiónu Enrique López.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa šírenie koronavírusu v krajine spomalilo na 199 prípadov na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní. Od začiatku epidémie sa nákaza koronavírusom preukázala u 3, 6 miliónov ľudí a zhruba 79 000 nakazených zomrelo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet