Na hlavný obsah

Kritický nedostatok mikročipov sa začína dotýkať aj slovenského priemyslu

Odborník tvrdí, že trvať bude až do polovice budúceho roka.

Kritický nedostatok mikročipov sa začína dotýkať aj slovenského priemyslu
Na snímke čip. Foto: TASR/AP

Svet sa už od vlaňajška nedokáže vysporiadať s kritickým nedostatkom mikročipov. Ten je zapríčinený zvýšeným záujmom o elektroniku počas pandémie. Oči výrobcov rôznych strojov a zariadení – od počítačov cez práčky až po autá – sa upriamujú na Taiwan, kde sa zhoršuje donedávna stabilná pandemická situácia. Kľúčový výrobca mikročipov navyše čelí historickému suchu, ktoré ešte viac ohrozuje chod tovární. Súčasná situácia sa už podľa odborníkov začína dotýkať aj slovenského priemyslu.

Taiwan mal v uplynulých dňoch stovky nových prípadov koronavírusu – nezvyčajne veľa na ostrov, ktorý sa pýšil jednou z najpriaznivejších pandemických situácií. Karanténne opatrenia, vrátane obmedzeného kontaktu medzi ľuďmi, sa dotkli aj miestnych technologických parkov, kde sídli spoločnosť TSMC. Najväčší zmluvný výrobca polovodičov na svete dodáva mikročipy pre firmy v mnohých krajinách vrátane nadnárodných gigantov.

„Taiwan je najvýznamnejším výrobcom tejto technológie. Hlavná spoločnosť funguje už od začiatku 80. rokov. Pre firmy, ktoré vyrábajú elektroniku, bolo pohodlnejšie kupovať mikročipy a nevyrábať si ich po svojom a tým, že na Taiwane táto tradícia už bola, tak sa dostal do súčasnej pozície,“ hovorí o tradícií výroby týchto komponentov na Taiwane Matej Šimalčík zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Taiwanskí výrobcovia polovodičov čelia okrem koronavírusu ďalšiemu problému – suchu. TSMC už v reakcii na najkritickejší nedostatok zrážok v moderných dejinách ostrova začala budovať vlastnú čističku vody, keďže na výrobu mikročipov jej denne využije až 150 miliónov litrov. Dodacie lehoty komponentov sa neustále predlžujú a niektoré firmy na ne čakajú viac ako rok. Nedostatok kľúčových súčiastok, používaných okrem iného aj v energetike alebo v zdravotníctve, pociťuje celý svet a výnimkou nie je ani Slovensko.

„Akékoľvek zariadenie, ktoré má displej, má určite v sebe aj polovodičové prvky. Nie sú to len smartfóny, počítače, tablety, ale aj práčky, chladničky a automobily. Slovensko je automobilová veľmoc, takže to veľmi cíti a, hlavne, to veľmi pocíti, pretože nedostatok polovodičov bude podľa odhadov trvať až do polovice budúceho roka,“ povedal pre RTVS šéfredaktor portálu TouchIT Ondrej Macko.

Ak sa výrobcom mikročipov nepodarí v blízkej budúcnosti uspokojiť dopyt, podľa expertov príde na rad výraznejšie obmedzenie produkcie v rôznych odvetviach a citeľné zvyšovanie cien výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika