Na hlavný obsah

Lídri krajín EÚ sa zaviazali k podpore zamestnanosti po pandémii

Diskutovali aj o patentoch na vakcíny.

Lídri krajín EÚ sa zaviazali k podpore zamestnanosti po pandémii
Predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Premiéri a prezidenti členských krajín EÚ sa v piatok (7. 5.) v rámci dvojdňového sociálneho samitu v Porte dohodli na vybudovaní sociálnejšej Európy po hospodárskych škodách, ktoré spôsobila pandémia koronavírusu. Hovorili aj o americkom návrhu na zrušenie patentov na vakcíny proti COVID-19.

Predseda Európskej rady Charles Michel podľa tlačovej agentúry AFP vyhlásil, že euroblok je pripravený rokovať o americkom návrhu na zrušenie patentov na vakcíny proti ochoreniu COVID-19, len čo bude predložený konkrétny návrh. „Sme pripravení zapojiť sa do tejto témy, a to hneď, ako bude predložený konkrétny návrh,“ spresnil Michel.

Portugalské predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré spolu s Európskou komisiou (EK) pripravilo samit v Porte, v správe pre médiá uviedlo, že členské krajiny sa v piatok v rámci spoločných sociálnych záväzkov prihlásili k trom hlavným cieľom stanoveným v akčnom pláne EK na realizáciu Európskeho piliera sociálnych práv.

Tri hlavné záväzky by mali zaviesť do praxe do roku 2030: nárast zamestnanosti v EÚ na úroveň najmenej 78 % ľudí vo veku od 20 do 64 rokov; každoročne by sa na odbornej príprave malo zúčastňovať aspoň 60 % všetkých dospelých a počet ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením by sa mal znížiť aspoň o 15 miliónov vrátane najmenej päť miliónov detí.

Predsedníčka Európskej komisie, predseda Európskeho parlamentu, portugalský premiér, európski sociálni partneri a organizácie občianskej spoločnosti sa okrem toho zaviazali urobiť maximum pre vybudovanie inkluzívnejšej a sociálnejšej Európy.

„Zmeníme model spravovania ekonomických záležitostí v Európe. Bude vyváženejší, spravodlivejší, menej finančný, viac ekonomický a sociálnejší,“ uviedol v tejto súvislosti portugalský premiér Antonio Costa. Podľa neho je záväzok lídrov EÚ z Porta historickým pre lepšiu Európu. „Dospeli sme k záveru, že prosperujúcejšiu a spravodlivejšiu spoločnosť dosiahneme len vtedy, ak popri plnení klimatických a digitálnych cieľov budeme vykonávať aj sociálny pilier,“ odkázal hostiteľ samitu.

Predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová na samite spresnila, že sociálne ciele Európy musia ísť ruka v ruke s jej ekologickými a digitálnymi cieľmi. „Chceme sa priblížiť k plnej zamestnanosti a k tomu, aby malo viac Európanov prístup k zručnostiam, ktoré potrebujú. Zároveň chceme všetkým Európanom zabezpečiť rovnaké príležitosti v digitálnejšom a udržateľnejšom hospodárstve. Na samite v Porte prijímame spoločný záväzok vybudovať sociálnu Európu, ktorá je vhodná do našich čias a pracuje pre všetkých ľudí,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet