Na hlavný obsah

Múzeum SNP prejde pod ministerstvo obrany

Naď je presvedčený, že tam malo patriť vždy.

Múzeum SNP prejde pod ministerstvo obrany
Na snímke Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Ministerka kultúry Natália Milanová a šéf rezortu obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO) v stredu (5. 5.) podpísali memorandum, predmetom ktorého je zmena zriaďovateľa Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici a jeho zlúčenie s Vojenským historickým ústavom s účinnosťou od začiatku roka 2022.

„Cieľom je vytvoriť priaznivé podmienky pre ešte kvalitnejšie zhromažďovanie, vedecké zhodnocovanie, ochranu, odborné spracovanie, využívanie a následné sprístupňovanie zbierkových predmetov, dokumentárnych a archívnych materiálov,“ priblížilo ministerstvo obrany.

Doteraz patrilo Múzeum SNP pod rezort kultúry. „Z pohľadu ministerstva ide o logické spojenie dvoch inštitúcií, ktoré sú svojím odborným zameraním veľmi blízke a som presvedčená, že pre obe inštitúcie to bude novým impulzom k ďalšiemu rozvoju,“ skonštatovala Milanová s tým, že s týmto krokom súhlasila aj Múzejná a galerijná rada. „Pod ministerstvom kultúry zostane Digitalizačné centrum Múzea SNP a tiež Slovenská národná expozícia v štátnom múzeu Auschwitz – Birkenau v Poľsku,“ dodala.

„Rezort obrany vníma uvedený krok, ktorým získa pod svoje „krídla“ významnú kultúrnu inštitúciu sídliacu v srdci bašty SNP, v Banskej Bystrici, ako silný záväzok voči verejnosti, našej významnej histórii, jej odkazu a, samozrejme, jej protagonistom,“ povedal Naď. Minister je presvedčený, že Múzeum SNP malo vždy patriť pod rezort obrany. Vyzdvihol blízky vzťah rezortu k problematike a poukázal na vyšší rozpočet ministerstva. Očakáva skvalitnenie expozície i lepšiu spoluprácu s Vojenským historickým ústavom.

Po podpise memoranda zasadne medzirezortná skupina zložená z odborníkov oboch rezortov, ktorá pripraví a zrealizuje proces zlúčenia. Následne sa predloží návrh novely zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, v ktorom dôjde k zmene zriaďovateľa. Súčasťou procesu bude aj inventarizácia majetku a rovnako tak aj audit všetkých právnych záväzkov múzea.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko