Na hlavný obsah

Naď hovoril o roku bez korupcie na rezorte obrany, Mikulec o ťažkej skúške

Vláda sa uchádza o vyslovenie dôvery poslancami.

Naď hovoril o roku bez korupcie na rezorte obrany, Mikulec o ťažkej skúške
Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď a minister vnútra SR Roman Mikulec (obaja OĽANO). Foto: TASR

Obrane chýbalo zahraničnopolitické smerovanie. Vo svojom vystúpení k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) to povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) s tým, že za vlády Igora Matoviča (OĽANO) sa im podarilo urobiť veľa vecí. Napríklad aj ukotviť zahraničnopolitické smerovanie obrany aj Slovenska. Doplnil, že na pôde Národnej rady (NR) SR bola schválená Bezpečnostná stratégia SR či Obranná stratégia SR, ktoré tu chýbali 16 rokov. Parlament v pondelok (3. 5.) pokračuje v rokovaní o programovom vyhlásení novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Kabinet sa uchádza o vyslovenie dôvery poslancov NR SR.

V PVV v kapitole obranná politika a ozbrojené sily sa píše, že SR je súčasťou euroatlantického priestoru. Prioritou vlády SR je preto zodpovedné členstvo v Európskej únii a Organizácii Severoatlantickej zmluvy, ako najlepšia alternatíva ďalšieho rozvoja, bezpečnosti a stability štátu. Naď uviedol, že minulý týždeň na úrovni rezortu schválil vojenskú stratégiu a verí, že ju čoskoro prijme aj vláda. Podľa jeho slov to bude prvá vojenská stratégia po 20 rokoch. Za predchádzajúcich vlád podľa neho vládla v rezorte obrany korupcia. „A čuduj sa svete, za 13 alebo 14 mesiacov, odkedy sme vo funkcii, ani jedna korupčná kauza v rezorte obrany, ani jedna,“ zdôraznil. Vo vystúpení vyzdvihol prácu Ozbrojených síl SR (OS SR) počas pandémie.

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poukázal na to, že prvý rok vládnutia bol ťažký, náročný a vo veľkej časti spojený so zvládaním pandémie. „Bola to zaťažkávajúca skúška pre každého člena vlády a ja som presvedčený, že každý jeden člen vlády spravil všetko preto, aby sme zvládli pandémiu, aby sme zachránili čo najviac životov a zdravia občanov SR,“ zdôraznil. Tvrdí, že pri prijímaní ťažkých a nepríjemných rozhodnutí je finálna zodpovednosť na konkrétnom členovi vlády alebo ministrovi a „z opozičného kresla sa veľmi ľahko hovorí s nulovou zodpovednosťou.“ Napriek boju proti koronavírusu na rezorte vnútra podľa neho nezaháľali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko