Na hlavný obsah

Očkovací certifikát aj napriek technickým problémom dostalo už viac ako 71 000 ľudí

Stále nie je jasné, ktoré krajiny ho budú akceptovať.

Očkovací certifikát aj napriek technickým problémom dostalo už viac ako 71 000 ľudí
Ilustračná snímka - očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Očkovací certifikát dostalo do utorkového (25. 5.) rána viac ako 71 000 ľudí. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré certifikáty od pondelkového (24. 5.) popoludnia vydáva.

Centrum muselo najskôr do systému zaradiť aj dáta, ktoré vznikli pred spustením čakárne v polovici marca. Tie sa týkali ľudí, ktorí boli zaočkovaní v prvých fázach očkovania. Táto migrácia dát je už podľa NCZI ukončená. „Vyše 95 percent dát je korektných a ľudia si môžu žiadať o certifikát. Zvyšné dáta sú kolegami z NCZI priebežne kontrolované, keďže nie všetky dáta dodané zo strany vakcinačných centier sú korektné či kompletné,“ povedala pre agentúru TASR hovorkyňa NCZI Veronika Bauch

Záujemcovia o očkovací certifikát môžu požiadať o jeho zaslanie od pondelka. Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy. O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Žiadosť treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk.

Súčasťou dočasného certifikátu je bezpečnostný prvok – QR kód, ktorý obsahuje overovací link. Dočasný certifikát by mal byť doručený do 24 hodín po odoslaní žiadosti. O zaslanie certifikátu je možné požiadať už po absolvovaní prvej dávky vakcíny. Dočasný certifikát nie je totožný s potvrdením o absolvovaní očkovania, ktoré dostávajú ľudia vo vakcinačnom centre.

V prípade, že bol niekto očkovaný ešte pred spustením Čakárne, systém nerozpozná jeho rodné číslo. NCZI avizovalo, že tento  problém má byť vyriešený v utorok.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v tejto súvislosti uviedlo, že po spustení sa vyskytli technické problémy. Ľudí rezort vyzval na trpezlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko