Na hlavný obsah

Peter Sagan s ďalším pódiom na Gire, tentoraz bol tretí

Etapu ovládol Nizzolo.

Peter Sagan s ďalším pódiom na Gire, tentoraz bol tretí
Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan v cyklámenovom drese. Foto: TASR/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan vystúpil na bronzovú priečku počas piatkovej (21. 5.) 13. etapy pretekov Giro d’Italia. Ovládol ju Talian Giacomo Nizzolo. Jazdec tímu Qhubeka Assos triumfoval na 198 km dlhej trati z Ravenny do Verony pred svojím krajanom Edoardo Affinim. Slovák si udržal cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže.

Nizzolo sa po dvanástich druhých miestach tešil z prvého etapového vavrínu na Gire. „Aj na štart tejto etapy som išiel s cieľom skončiť druhý. Nečakal som, že by sa mi práve Verone mohlo podariť prelomiť túto bilanciu a prvýkrát na Gire zvíťaziť,“ žartoval v prvom rozhovore Talian, ktorý vsadil na dlhý špurt a vyšlo mu to. Ružový dres pre vedúceho pretekára celkovej klasifikácie si udržal Egan Bernal z Kolumbie (Ineos Grenadiers).

Už v úvode etapy sa na čele vytvorila trojčlenná skupinka, v ktorej boli Švajčiar Simon Pellaud a Taliano Samuele Rivi s Umbertom Marengom. Na prvej rýchlostnej prémii vo Ferrare triumfoval Marengo a získal 12 bodov, v pelotóne špurtujúci Kolombíjčan Fernando Gaviria päť a Sagan dva. Náskok slovenského jazdca na čele poradia o cyklámenový dres sa tak znížil na 14 bodov.

Pelotón postupne zvyšoval tempo a deväťdesiat kilometrov pred cieľom bol náskok úniku už iba trojminútový. Gaviriovi začala tiecť krv z nosa a musel vyhľadal auto s doktorom. Pred druhou rýchlostnou prémiou v Bagnolo San Vito 53 km pred cieľom sa na čele vedúcej skupiny osamostatnil Rivi a prišiel si po tri bonusové sekundy. Pelotón neustále ukrajoval z náskoku tria a v Mantove strácal už iba minútu. Osem kilometrov pred cieľovou páskou pelotón pohltil Riviho, Pellauda i Marenga a bolo jasné, že o všetkom sa rozhodne v záverečnom špurte. V ňom sa presadil Nizzolo pred Affinim a Saganom, ktorý zdolal Gaviriu a udržal sa na čele bodovacej súťaže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport