Na hlavný obsah

Počas štvrtého kola zbraňovej amnestie odovzdali Slováci tisícky zbraní a nábojov

Boli medzi nimi aj historické kúsky.

Počas štvrtého kola zbraňovej amnestie odovzdali Slováci tisícky zbraní a nábojov
V rámci štvrtého kola zbraňovej amnestie odovzdali Slováci na polícii 1 615 zbraní. Foto: TASR

Počas zbraňovej amnestie od novembra 2020 do konca apríla 2021 odovzdali občania na polícii 1 615 nelegálne držaných strelných zbraní a 53 025 kusov streliva.  RTVS o tom informovala Marta Fabianová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

Po šesťročnej prestávke to bolo na Slovensku už štvrté kolo zbraňovej amnestie, počas ktorej bolo možné odovzdať nelegálne držané zbrane beztrestne. Expertízou prešla doteraz približne tretina prípadov zo zbraňovej amnestie. Doposiaľ nebola identifikovaná žiadna zbraň, ktorá by bola v minulosti použitá pri trestnej činnosti.

Zbraňovú amnestiu považujem za úspešnú, odovzdaných boli spolu tisícky kusov zbraní a nábojov, ktoré mali ľudia doma bez povolenia. Aj takáto forma prevencie nám pomáha zlepšiť bezpečnostnú situáciu na Slovensku. Znižovaním množstva nelegálnych zbraní znižujeme aj riziko, že by sa nimi mohla páchať trestná činnosť. Redukujeme tým aj možnosť prípadných zranení neodbornou manipuláciou so zbraňou osobami, ktoré nemajú zbrojný preukaz,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Najviac zbraní a streliva doniesli ľudia na políciu v apríli, teda posledný mesiac amnestie. Išlo o 755 zbraní, čiže takmer polovicu všetkých odovzdaných zbraní. Posledný mesiac občania odovzdali aj 31 553 kusov streliva, čo predstavuje takmer 60 percent.

Odovzdané boli aj zbrane pochádzajúce z obdobia prvej a druhej svetovej vojny. V malom množstve sa vyskytli aj zbrane historické, teda zbrane vyrobené do roku 1890. Jeden občan odovzdal v marci naraz 34 kusov zbraní, iný doniesol vo februári na políciu 4 960 kusov guľových nábojov. Objavila sa aj slávna pištoľ nemeckej výroby Parabellum Luger P.08 z vojnového obdobia v zachovalom stave, či torzo samonabíjacej pištole Walther P.38, ktorá bola v roku 1938 zavedená ako služobná pištoľ nemeckej armády .

V roku 2020 bolo na Slovensku spáchaných s použitím strelnej zbrane 50 trestných činov, v roku 2019  to bolo 69 trestných činov. Údaje nešpecifikujú, či išlo o legálne alebo nelegálne držanú zbraň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko