Na hlavný obsah

Práva žien pri pôrodoch sú porušované, zistil prieskum ombudsmanky

Do prieskumu sa zapojili tisíce slovenských žien.

Práva žien pri pôrodoch sú porušované, zistil prieskum ombudsmanky
Ilustračná snímka z novorodeneckého oddelenia. Foto: RTVS

Porušovanie práva na ochranu súkromia, práva na informovaný súhlas či práva na ochranu ľudskej dôstojnosti. To je len časť zo zistení verejnej ochrankyne práv (VOP) Márie Patakyovej v rámci prieskumu o dodržiavaní práv žien pri pôrodoch. O svoje skúsenosti z pôrodov sa formou online dotazníka podelilo 3 164 žien, s výsledkami ombudsmanka v stredu (26. 5.) oboznámila ministerstvo zdravotníctva, odborné inštitúcie, univerzity či mimovládne organizácie, ktoré sa problematikou zaoberajú.

Na porušovanie práv žien pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti počas pôrodov na Slovensku už v minulosti upozorňovali mimovládky, medzinárodné organizácie aj samotné ženy. „Z tohto dôvodu som sa rozhodla situáciu preskúmať z vlastnej iniciatívy. Podarilo sa nám zrealizovať mapovaciu štúdiu, ktorá poukazuje na závažné zistenia týkajúce sa porušovania práv žien pri pôrodoch,“ uviedla Patakyová.

Chýba rešpekt k súkromiu aj dôstojnosti rodiacej ženy

Výsledky prieskumu podľa nej aj napriek zlepšeniam v niektorých oblastiach poukazujú na to, že zdravotná starostlivosť v plnej miere nezohľadňuje vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien. V pôrodniciach chýba vhodná organizácia, priestorové kapacity aj vybavenie.

„Priestorové nedostatky sa v praxi prejavovali preplnenými izbami, nedostatočnou separáciou pôrodných boxov, nevhodným natočením pôrodných kresiel a nedostatočným počtom hygienických zariadení. V niektorých prípadoch bolo k dispozícii iba jedno hygienické zariadenie pre všetky rodičky, ako aj pre sprevádzajúce osoby,“ uvádza sa v správe verejnej ochrankyne práv. Problémom je podľa nej aj nerešpektujúce správanie sa personálu.

Informovaný súhlas bez vysvetlenia…

Prieskum tiež poukázal na časté porušenie práva na informovaný súhlas v súvislosti s výkonom zákrokov, akými sú epiziotómia, Kristellerova expresia, prípadne aj s prítomnosťou medikov počas pôrodu. „Až 55,10 % zo zapojených žien, ktoré v prieskume uviedli, že podpisovali informovaný súhlas pri príjme do pôrodnice, informovaný súhlas dostali iba v písomnej forme a neboli poučené o jeho obsahu, respektíve im obsah informovaného súhlasu nebol vysvetlený,“ dopĺňa správa.

Problémom je aj absencia právnej úpravy zabezpečujúcej právo rodičky na sprevádzajúcu osobu pri pôrode. Podľa Patakyovej by prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode v žiadnom prípade nemala byť vnímaná ako nadštandardná služba, ktorá podlieha poplatkom.

…a zákroky bez súhlasu

Napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča vykonávať epiziotómiu (nástrih hrádze) len v nevyhnutných prípadoch, keď je ohrozená žena alebo dieťa, podľa skúseností žien zapojených do štúdie sa na Slovensku vykonáva až v 48 % prípadov. Prieskum poukázal aj na zakázaný tlak na brucho v takmer 40 % prípadov, z toho vo viac ako 75 % prípadov bez súhlasu.

Verejná ochrankyňa práv navrhuje zavedenie jednotne aplikovaných štandardov, ktoré budú zohľadňovať vedecký a lekársky vývoj pri plnom rešpektovaní práv žien, ďalej zabezpečiť primerané finančné prostriedky pre zdravotnícke zariadenia, právo na prítomnosť osoby blízkej alebo osoby určenej pacientom alebo pacientkou. Žiada tiež realizáciu školení pre zdravotný personál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko