Na hlavný obsah

Pravidlá na slovenských hraniciach sa zmenia, pre pendlerov budú miernejšie

Nový režim začne platiť od pondelka.

Pravidlá na slovenských hraniciach sa zmenia, pre pendlerov budú miernejšie
Cestujúci z Hannoveru vystupujú z lietadla po prílete na medzinárodné letisko v Heraklione na gréckom ostrove Kréta 14. mája 2021. Foto: TASR/AP

Pondelkovým (31. 5.) ránom začnú na hraniciach Slovenskej republiky platiť nové pravidlá. Upraví sa režim pre ľudí prichádzajúcich na územie SR a zmiernia sa aj podmienky pre pendlerov. Vo štvrtok (27. 5.) o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý k cestovaniu vydal novú vyhlášku.

Zmeny režimu na hraniciach súvisia s novým cestovným semaforom, ktorý vláda prijala v stredu (26. 5.). Krajiny sveta budú rozdelené na zelené, červené a čierne. Podmienky návratu na Slovensko budú závisieť od toho, akú farbu má krajina, z ktorej sa bude cestujúci vracať. Cestovanie do zahraničia za rekreáciou je opäť povolené od 15. mája, kedy sa na Slovensku skončil núdzový stav.

Pred návratom z akejkoľvek krajiny bude naďalej potrebné registrovať sa vyplnením formulára ehranica, pri leteckom návrate je potrebné vyplniť letecký formulár.

Zmeny pre pendlerov

Namiesto negatívneho PCR alebo antigénového testu nie staršieho ako sedem dní sa budú môcť pendleri od pondelka na hraniciach preukázať aj potvrdením o tom, že boli zaočkovaní (14 dní od druhej dávky mRNA vakcíny, 28 dní od prvej dávky vektorovej vakcíny alebo 14 dní od prvej dávky akejkoľvek vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania covidu) alebo, že prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami.

Po príchode zo zelenej krajiny

Osoby, ktoré za posledných 14 dní navštívili výlučne zelené krajiny, musia nastúpiť do domácej karantény. Tá sa ale môže skončiť okamžite po obdržaní negatívneho výsledku PCR alebo antigénového testu, na ktorý môže ísť cestujúci hneď po návrate na Slovensko.

V prípade, že na test nepôjde, musí absolvovať 14-dňovú domácu karanténu, ktorá sa týka aj všetkých členov spoločnej domácnosti. Ak je osoba bezpríznaková, karanténe sa končí uplynutím 14. dňa.

Výnimku z domácej karantény majú zaočkované osoby (14 dní od druhej dávky mRNA vakcíny, 28 dní od prvej dávky vektorovej vakcíny alebo 14 dní od prvej dávky akejkoľvek vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania covidu), osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami, osoby do 18 rokov.

Po príchode z červenej krajiny

Osoby, ktoré počas posledných 14 dní navštívili niektorú z červených krajín a zároveň nenavštívili žiadnu čiernu krajinu, musia ísť do domácej karantény, ktorá sa môže ukončiť negatívnym výsledkom PCR testu. Ten však môže byť vykonaný najskôr na ôsmy deň po návrate na Slovensko.

V prípade, že na test nepôjde, musí absolvovať 14-dňovú domácu karanténu, ktorá sa týka aj všetkých členov spoločnej domácnosti. Ak je osoba bezpríznaková, karanténe sa končí uplynutím 14. dňa. Karanténa sa týka aj zaočkovaných ľudí, alebo tých, ktorí covid prekonali.

Výnimku z domácej karantény majú osoby zo spoločnej domácnosti, ktoré sú zaočkované (14 dní od druhej dávky mRNA vakcíny, 28 dní od prvej dávky vektorovej vakcíny alebo 14 dní od prvej dávky akejkoľvek vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania covidu) alebo prekonali COVID-19.

Po príchode z čiernej krajiny

Osoby, ktoré počas posledných 14 dní navštívili niektorú z čiernych krajín musia podstúpiť 14-dňovú karanténu. V tomto prípade je potrebné podstúpiť PCR test najskôr na ôsmy deň po návrate na Slovensko. Aj v prípade negatívneho výsledku je ale potrebné stráviť v karanténe 14 dní. Karanténa sa týka aj zaočkovaných ľudí, alebo tých, ktorí covid prekonali.

Domáca karanténa sa týka aj všetkých osôb žijúcich v spoločnej domácnosti, výnimku majú osoby zo spoločnej domácnosti, ktoré sú zaočkované (14 dní od druhej dávky mRNA vakcíny, 28 dní od prvej dávky vektorovej vakcíny alebo 14 dní od prvej dávky akejkoľvek vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania covidu) alebo prekonali COVID-19.

Ďalšie výnimky

V prípade červených aj čiernych štátov sa za návštevu nepovažuje tranzit kratší ako 8 hodín alebo tranzit cez letisko bez opustenia priestorov letiska. V tomto prípade platia podmienky ako pri návrate zo zelenej krajiny. Pri návrate z oboch typov krajín majú výnimku z domácej karantény zaočkované osoby (ako uvádzame vyššie), ktoré bývajú na Slovensku a pracujú v červenej alebo čiernej krajine alebo naopak.

Výnimky z domácej karantény a povinnosti preukázať sa neagatívnym testom naďalej platia napríklad pre posádky nákladnej dopravy, vlakov, lietadiel, zdravotnej služby vykonávajúcej transport či pohrebných služieb aj pre študentov alebo ľudí, ktorí cestujú, aby sa starali o blízke osoby. Po novom môžu na Slovensko bez karantény prísť aj študenti slovenských škôl z Ukrajiny, stačí im sedemdňový antigénový test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko