Na hlavný obsah

Rakúsko uvoľnilo pravidlá na hraniciach, s nákupmi „na otočku“ treba ešte počkať

Po príchode na Slovensko je stále povinná karanténa.

Rakúsko uvoľnilo pravidlá na hraniciach, s nákupmi „na otočku“ treba ešte počkať
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podmienky vstupu na Slovensko sa nemenia, po príchode zo zahraničia stále platí povinná karanténa, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Vyjadril sa tak v súvislosti s uvoľnenými opatreniami v Rakúsku, ktoré môžu Slovákov lákať k cestovaniu „na otočku“.

Režim po príchode do Rakúska sa zmenil od stredy 19. mája, keď krajina čiastočne zrušila povinnú karanténu. Po príchode z menej rizikových krajín, medzi ktoré pre Rakúsko patrí aj Slovensko, sa dá karanténe vyhnúť po splnení troch podmienok.

Na Slovensko stále len s povinnou karanténou

„Po príchode na Slovensko je pre takéto osoby naďalej povinná domáca karanténa. Platí to aj pre zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19,“ uvádza ministerstvo. Zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali covid, majú z hľadiska dĺžky karantény po príchode na Slovensko miernejšie podmienky.

Hoci Slovensko očakáva zavedenie cestovateľského semaforu, ktorý by mal uľahčiť cestovanie a návrat do krajiny, zatiaľ je stále potrebné riadiť sa vyhláškou hlavného hygienika, ktorá vstúpila do platnosti 26. apríla. „Predpokladáme, že režim na hraniciach sa onedlho zmení v závislosti od cestovateľského semaforu, ktorý prerokuje vláda SR,“ dodal Úrad verejného zdravotníctva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko