Na hlavný obsah

Šéfovia diplomacií Česka, Rakúska a Slovinska podporili Severné Macedónsko v snahe o vstup do EÚ

Ministri rokovali v Skopje.

Šéfovia diplomacií Česka, Rakúska a Slovinska podporili Severné Macedónsko v snahe o vstup do EÚ
Sprava český minister zahraničia Jakub Kulhánek, šéf severomacedónskej diplomacie Bujar Osmani, rakúsky minister zahraničia Alexander Schallenberg a šéf slovinskej diplomacie Anže Logar. Foto: SITA/AP

Ministri zahraničných vecí Česka, Rakúska a Slovinska v sobotu (22. 5.) pri návšteve Severného Macedónska podporili balkánsku krajinu v jej snahe stať sa členom Európskej únie. „Európska integrácia nie je bez šiestich západobalkánskych krajín úplná,“ povedal po rokovaní v Skopje šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg. Český minister zahraničia Jakub Kulhánek na twitteri uviedol, že Severné Macedónsko do EÚ patrí.

Ministri rokovali v Severnom Macedónsku so svojím tamojším náprotivkom Bujarom Osmanim a stretnú sa aj s premiérom Zoranom Zaevom, prezidentom Stevom Pendarovským a vicepremiérom Nikolom Dimitrovom.

„Spoločná cesta je jasným signálom, že sa Severné Macedónsko a Albánsko môžu spoľahnúť na našu podporu,“ citovala agentúra APA Schallenberga, podľa ktorého by mala „silná stredoeurópska iniciatíva“ ukázať, že je nevyhnutné prístupové rozhovory o členstve v Únii s balkánskymi štátmi začať čo najskôr.

Štatút kandidátskej krajiny získalo Severné Macedónsko už v roku 2005, ďalší postup rokovania ale dlho zdržiaval spor s Gréckom o názov štátu. Ten sa podarilo vyriešiť v roku 2018, teraz ale rozhovory blokuje Bulharsko pre vzájomné spory o dejiny a jazyk. To v piatok (21. 5.) opäť zopakovalo, že pozíciu nezmení, kým Severné Macedónsko formálne neuzná, že macedónsky jazyk má bulharské korene a nepristúpi aj na ďalšie požiadavky Sofie.

Schallenberg: Emócie treba odložiť bokom

Ministri stredoeurópskych krajín sobotu uviedli, že členské krajiny EÚ môžu sporné body vo vzájomných vzťahoch riešiť aj po začatí vstupných rozhovorov, ktoré sú plánované na jún. „Emócie a rétoriku by sme mali odložiť bokom, potrebujeme dohodu a chceme dohodu,“ povedal Schallenberg. „Musíme udržať loptu v hre, inak stratí celá Európa,“ doplnil ho Kulhánek.

Šéf slovinskej diplomacie Anže Logar sľúbil, že európska budúcnosť štátov západného Balkánu bude prioritou nadchádzajúceho slovinského predsedníctva EÚ, ktoré sa začína 1. júla.

Eurokomisár pre rozšírenie Olivér Várhelyi zatiaľ nepovedal, či v prípade ďalšej blokády zo strany Bulharska EÚ začne vstupné rozhovory len s Albánskom, ktoré je kandidátskou krajinou od roku 2014. Návštevu Albánska majú ministri z ČR, Rakúska a Slovinska v pláne v nedeľu (23. 5.). Stretnúť sa majú s prezidentom Ilirom Metou, premiérom Edim Ramou a ministerkou zahraničia Oltou Xhaçkaovou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet