Na hlavný obsah

Severné Macedónsko vyhostilo ruského diplomata

Balkánska krajina tak urobila na základe Viedenského dohovoru.

Severné Macedónsko vyhostilo ruského diplomata
Na snímke veje vlajka Severného Macedónska v Skopje. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí Severného Macedónska v utorok 18. mája oznámilo, že jedného z diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectve Ruskej federácie v Skopje vyhlásilo za nežiaducu osobu. Informovala o tom agentúra MIA.

V stručnom oznámení ministerstva sa uvádza, že diplomata vyhostia v súlade s deviatym článkom Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch. V tomto ustanovení sa konštatuje, že prijímajúci štát môže vysielajúcemu štátu kedykoľvek a bez uvedenia dôvodov oznámiť, že vedúci misie alebo ktorýkoľvek člen diplomatického personálu misie je persona non grata alebo že ktorýkoľvek iný člen personálu misie je neprijateľný.

Ruské veľvyslanectvo podľa agentúry Interfax vyhostenie diplomata potvrdilo s tým, že zatiaľ nepozná príčinu a že ruská strana zvažuje odvetné opatrenia. „Samotný fakt vyhostenia diplomata potvrdzujeme, takéto rozhodnutie bolo naozaj prijaté. Zatiaľ sa zvažujú odvetné opatrenia z ruskej strany,“ citovala agentúra z vyjadrenia veľvyslanectva.

Moskva zvyčajne v podobných prípadoch reaguje recipročne, teda možno očakávať vyhostenie severomacedónskeho diplomata z Moskvy.

V poslednom čase niekoľko európskych štátov vyhostilo ruských diplomatov pre činnosti nezlučiteľné s diplomatickým štatútom, hlavne pre podozrenia zo špionáže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet