Na hlavný obsah

Šokujúci čin, ktorý ohrozil životy. USA ostro reagujú na vynútené pristátie lietadla a zadržanie novinára

Incident sa má stať aj témou samitu EÚ.

Vláda Spojených štátov ostro odsúdila nedeľné (23. 5.) vynútené pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v Bielorusku a zadržanie novinára, ktorý bol na palube. Vyzvala na urýchlené stretnutie medzinárodnej skupiny pre civilné letectvo, uviedla v pondelok 24. mája agentúra Reuters.

Americký minister zahraničia Anthony Blinken v nedeľu vyzval na neodkladné prepustenie novinára Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube lietadla na trase z Atén do Vilniusu. Stroj musel pristáť v bieloruskom Minsku, pretože bieloruské riadenie letovej prevádzky informovalo o potenciálnej hrozbe na palube. Na palube nič nezvyčajné nenašli, ale zadržali jedného z pasažierov – blogera Prataseviča, ktorý je kritický voči autoritárskemu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podľa Blinkena „šokujúci čin spáchaný Lukašenkovým režimom ohrozil životy viac ako 120 pasažierov vrátane občanov USA“. Šéf americkej diplomacie ďalej povedal, že Spojené štáty podporujú „čo najrýchlejšie stretnutie Rady Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo“. „Žiadame medzinárodné vyšetrovanie a koordinujeme najbližšie kroky so svojimi partnermi. Spojené štáty stoja po boku ľudí v Bielorusku,“ napísal Blinken na twitteri.

Incident vyvolal medzinárodné pobúrenie. V pondelok sa má téma a zavedenie možných sankcií dostať aj na program mimoriadneho samitu EÚ. „Odsudzujem vynútené pristátie civilného letu bieloruským režimom pod politicky motivovanou zámienkou teroristickej hrozby,“ reagoval šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) na twitteri. Doplnil, že žiada „okamžité prepustenie lietadla a všetkých pasažierov“ vrátane tých, ktorých nezákonne zadržali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet