Na hlavný obsah

V koalícii je opäť napätá situácia. Kolíková pri odvolávaní nemusí mať podporu OĽANO

Niektorí poslanci najsilnejšej strany hovoria aj o možnom odvolaní ministerky.

V koalícii je opäť napätá situácia. Kolíková pri odvolávaní nemusí mať podporu OĽANO
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí). Foto: TASR

Odvolávanie ministerky spravodlivosti pre podozrenia okolo jej údajného konfliktu záujmov naberá spád. Mária Kollíková (Za ľudí) vo štvrtok (6. 5.) do večerných hodín osobne vysvetľovala koalícii svoje vzťahy s rodinnou firmou Elektronika, ktorá podľa opozície výrazne zarába na zmluvách a to práve v čase, keď je Kolíková vo funkcii. Hoci väčšina koalície stojí za ministerkou, výrazný problém – zdá sa – avizuje najsilnejšie OĽANO. V tejto súvislosti už hnutie iniciovalo koaličnú radu.

Ministerka údajný prospech rezolútne odmieta s tým, že firmu založil ešte jej otec a dlhodobo sa drží v dobrých číslach. „Nie je pravdou, že keď som bola vo funkcii, či už štátnej tajomníčky alebo ministerky, tak len vtedy by táto firma prosperovala,“ zdôraznila Kolíková. Jej slová odzneli vo vysielaní Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko.

Opozícia to však spochybňuje a budúci týždeň sa chystá hlasovať za odvolanie ministerky. „Pre nás je jej pôsobenie vo funkcii neudržateľné. Pre to prepojenie na rodinné firmy, vlastníctvo firmy, ktorá okráda ľudí, predražené zmluvy so Slovenskou televíziou. Pani Kolíková musí odísť,“ uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Až doteraz sa zdalo, že koalícia ministerku spravodlivosti jednotne podrží. „Vyjadrila sa ku všetkým našim otázkam. Mali sme dostatok priestoru na každú našu otázku. Pani ministerka to vysvetlila dobre a má našu plnú podporu,“ povedal poslanec SaS Marián Viskupič.

Po štvrtkovom vysvetľovaní ministerky pred klubom OĽANO však plán jednotnej podpory ministerky zrejme dostáva trhliny. Obyčajní odmietajú povedať, či za ňu zahlasujú. Namiesto toho zvolali koaličnú radu, ktorá zasadá v piatok (7. 5.).

Z parlamentných koloárov sa ozýva, že v súvislosti s pôsobením Márie Kolíkovej ako ministerky spravodlivosti sa objavili nové informácie, ktoré vraj nahlodávajú dôveru najsilnejšej strany. Šéf ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽANO) je presvedčený, že je v záujme justície, aby ministerka všetko detailne vysvetlila. „Niektorí moji kolegovia hovoria aj o možnom odvolaní pani ministerky. Čiže je veľmi dôležité v súčasnosti ako sa pani ministerka zachová a ako sa k celej veci postaví. To nestačí len vysvetľovať na klube, treba aj verejne zaujať určitý postoj a myslím si, že sa aj za to ospravedlniť.“

Spolustraník ministerky zo strany Za ľudí Tomáš Lehotský uviedol, že si chcú počkať na jednotlivé stanoviská svojich partnerov. „Boli sme na všetkých poslaneckých kluboch, vysvetľovali sme do neskorého večera, skoro až noci. Takže myslím si, že to bolo dostatočné a uvidíme, ako sa napríklad aj OĽANO s tým popasuje.“

Niektorí koaliční poslanci sa na ľudskoprávnom výbore, kde sa prerokovával opozičný návrh na jej odvolanie, zdržali hlasovania. Opozícia tvrdí, že ak by Mária Kolíková padla, zrútila by sa zrejme celá vláda. Sami sú ale presvedčení, že takáto situácia nenastane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko