Na hlavný obsah

V marci zomrelo na Slovensku o 48 % viac ľudí ako po minulé roky

Oproti februáru sa situácia zlepšila v piatich krajoch.

V marci zomrelo na Slovensku o 48 % viac ľudí ako po minulé roky
Cintorín - ilustračné foto. Foto: TASR

Marcový počet úmrtí na Slovensku bol najnižší za ostatné štyri mesiace a nadúmrtnosť klesla, stále však dosahovala 48 %. Celkovo v krajine zomrelo 7 232 osôb, čo predstavuje o 48 % (2 300) vyšší počet úmrtí oproti priemeru marcových hodnôt v predošlých piatich rokoch. Odzrkadlilo sa to najmä pri starších – zomrelo o 52 % viac seniorov ako v predošlých piatich rokoch. Informoval o tom v stredu (5. 5.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Celková nadúmrtnosť bola v marci evidentne nižšia ako v januári a vo februári. Pozitívnejší trend vývoja dokresľuje fakt, že na Slovensku v marci zomrelo najmenej ľudí za posledné štyri mesiace. Aký vplyv mal na počte úmrtí COVID-19, prinesú až údaje o príčinách úmrtí,“ skonštatovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

Zložitejšia situácia v kategórii mladších seniorov

Marcová miera nadúmrtnosti medzimesačne klesla v skupinách osôb v produktívnom i poproduktívnom veku, aj v podskupinách mladších a starších seniorov. Vo vekovej skupine do 64 rokov zomrelo v marci 1 659 ľudí, nadúmrtnosť v porovnaní s priemerom predošlých piatich rokov bola vyššia o 36 %, oproti februáru klesla o 15 bodov.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

V skupine ľudí v poproduktívnom veku (65 +) zomrelo v marci o 52 % osôb viac ako v predošlých rokoch. Dynamika nadúmrtnosti tejto vekovej skupiny výrazne klesla, ešte vo februári dosahovala 72 %, v januári to bolo až 86 %. Celkovo v marci zomrelo 5 600 seniorov.

Aj v marci 2021 bola zložitejšia situácia v kategórii mladších seniorov (vo veku 65 až 74 rokov). „Nadúmrtnosť v skupine mladších seniorov však po prvýkrát v tomto roku klesla pod hranicu 100 %. V januári bola nadúmrtnosť 108 %, vo februári 103 % a v marci 87 %. Situácia sa zlepšila aj v skupine starších seniorov vo veku 75 a viac rokov, z februárovej hodnoty nadúmrtnosti 59 % na marcových 37 %,“ objasnila Podmanická.

Najhoršie bol na tom Trenčiansky kraj

V porovnaní s februárom sa situácia zlepšila v piatich krajoch. Ide o všetky kraje okrem Trenčianskeho, Žilinského a Prešovského, kde sa nadúmrtnosť zvýšila. Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji. V marci 2021 v tomto regióne zomieralo takmer o 72 % viac ľudí, ako bol priemer v predošlých piatich rokoch. Nasledoval Žilinský kraj (58 % oproti februárovým 20 %).

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

„Žilinský kraj sa tak z regiónu s najnižšou nadúmrtnosťou aj najnižším absolútnym počtom zomretých v januári i vo februári zmenil na región s druhou najvyššou mierou nadúmrtnosti,“ skonštatovala hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová. Najmenšiu odchýlku od priemeru mal v marci Nitriansky kraj (24 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko