Na hlavný obsah

V ruskej škole sa strieľalo, hlásia viacero mŕtvych vrátane detí

Polícia zadržala 19-ročného mladíka.

Najmenej sedem detí a jedna učiteľka prišli o život pri streľbe, ktorú v utorok (11. 5.) rozpútal jeden ozbrojený útočník v škole v Kazani v ruskom Tatarstane. Potvrdili to miestne úrady a tiež Národný protiteroristický výbor. Predtým ruské tlačové agentúry s odvolaním sa na svoje zdroje informovali o najmenej 11 mŕtvych a dvoch útočníkoch, z ktorých sa jedného podarilo zadržať a druhého vraj zastrelila zásahová jednotka. Motív útoku zatiaľ nie je jasný, podľa agentúry TASS ním mohla byť pomsta a nenávisť bývalého žiaka. Úrady vyhlásili v Tatarstane na stredu (12. 5.) štátny smútok. Prezident Vladimir Putin nariadil sprísniť predpisy povoľujúce civilistom držanie zbraní.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Terčom útoku sa stala škola, ktorú útočník pred štyrmi rokmi absolvoval. „Vieme, že ukončil toto školské zariadenie pred štyrmi rokmi. Bol zadržaný,“ citoval TASS zástupcu vedenia školy. Strelec sa podľa neho volá Ilnaz Guljavijev. „Teroristu zatkli. Má devätnásť rokov,“ vyhlásil prezident autonómnej republiky Rustam Minnichanov, podľa ktorého mladík mal registrované zbrane použité pri útoku.

Na sociálnych sieťach sa podľa listu Kommersant objavili zábery, na ktorých sa útočník označuje za Boha a za monštrum. „Začal som všetkých nenávidieť. Vždy som všetkých nenávidel,“ tvrdí. Polícia medzitým zadržala dvadsaťštyriročného muža, ktorého podozrieva, že bol komplicom útočníka.

Na sociálnych sieťach sa šíria tvrdenia očitých svedkov, podľa ktorých deti vyskakovali z okien, aby si zachránili život, zatiaľ čo iné sa schovávali pod lavicami či v kabinetoch. V nemocniciach je 16 zranených, vrátane 12 detí.

https://twitter.com/disclosetv/status/1392024339994845185

„Všetci začali poplašne behať a kričať: ‚Zatvorte dvere‘,“ hovoril jeden z žiakov podľa ruskej redakcie zpraodajskej stanice BBC. „Asi po 10-15 minútach sme vyšli zo školy. Nie oknami. Chcel som, ale učiteľ hneď zatvoril okno a povedal nie. Potom začali policajti búšiť na dvere a volali: ´Otvorte, to sme my.´ Tak sme otvorili, “ dodal.

Úrady v Kazani po streľbe obmedzili vstup do škôl v celom meste a neskôr zrušili popoludňajšie vyučovanie, ako aj stredajšie vyučovanie.

Prezident Putin nariadil sprísniť predpisy týkajúce sa držby zbraní. „Problém je v tom, že niekedy sa ako poľovnícke zbrane registrujú pušky, ktoré sa v niektorých krajinách používajú ako armádne útočné pušky. To sa prepracuje,“ vysvetlil prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Nielen v Rusku sa predávajú pod názvom Sajga poľovnícke karabíny, ktoré sú vlastne civilnými verziami presláveného „kališníkova“.

Západné tlačové agentúry upozorňujú, že streľba na ruských školách je pomerne vzácna a že podobné krviprelievanie sú zvyčajne dielom žiakov. V októbri 2018 zabil 18-ročný študent školy v Kerči na anektovanom Kryme dve desiatky ľudí, potom sa po čine sám zastrelil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet