Na hlavný obsah

Villarreal vyhral Európsku ligu. Finále s ManUtd rozhodla až 22. penalta

Španielsky klub získal prvú európsku trofej v histórii.

Villarreal vyhral Európsku ligu. Finále s ManUtd rozhodla až 22. penalta
Ilustračná foto z finále. Foto: SITA/AP

Futbalisti španielskeho Villarrealu CF sa stali prvýkrát víťazmi Európskej ligy UEFA. V stredajšom (26. 4.) finále v poľskom Gdansku zdolali Manchester United 11:10 po 11 m rozstrele, v riadnom hracom čase i po predĺžení sa zápas skončil 1:1. Villarreal dosiahol najväčší úspech v histórii klubu a zároveň si zabezpečil účasť v Lige majstrov 2021/2022.

O všetkom rozhodol nepremenený kop brankára Manchestru United Davida De Geu v jedenástej sérii. Pre trénera Villarrealu Unaia Emeryho je to už štvrtý triumf v EL. V rokoch 2014-2016 priviedol FC Sevilla k víťaznému hetriku. Pred dvoma rokmi bol vo finále aj s Arsenalom Londýn. United nenadviazali na víťazstvo z roku 2017, keď v súboji o cennú trofej uspeli proti Ajaxu Amsterdam.

Úvod zápasu poznačila nervozita, oba tímy strácali lopty. Prvú strelu vyslal stredopoliar United Scott McTominay, no jeho pokusu z 20 m chýbala presnosť. V 10. minúte Juan Foyth nepríjemne narazil v páde hlavou do kolena Paula Pogbu. Obrancu Villarrealu museli ošetrovať, no napriek krvácaniu z nosa pokračoval v zápase. V 20. minúte vystrašil španielsky tím Luke Shaw, ktorého strieľaný center z hranice šestnástky presvišťal tesne vedľa ľavej žrde. Villarreal sa postupne začal viac osmeľovať, aktivitou hýril najmä Yeremi Pino. V 29. minúte Dani Parejo po výborne zahratej štandardke našiel v šestnástke Gerarda Morena a španielsky reprezentant otvoril skóre.

Loptu dopravil do siete napriek tomu, že ho Victor Lindelöf ťahal za dres. United sa snažili čo najrýchlejšie odpovedať, no v ich hre chýbal moment prekvapenia. Bruno Fernandes bol málo kreatívny a na Edinsona Cavaniho si dávala obrana Villarrealu dobrý pozor. V závere prvého polčasu to skúšal dravým prienikom po krídle Mason Greenwood, lopta sa však od tela Raula Albiola dostala do rukavíc brankára Geronima Rulliho.

V úvode druhého dejstva mohol po zmätku v obrane Manchestru zvýšiť Carlos Bacca, no Fernandes zabránil tomu, aby lopta skončila v sieti. V 54. minúte vypálil z otočky agilný McTominay, ktorého strelu obrana Villareallu zrazila na roh. Anglický vicemajster však pokračoval v aktivite a v 55. minúte sa dočkal vyrovnania. Po sérii odrazov sa lopta dostala ku Cavanimu a uruguajský kanonier ju doklepol do prázdnej bránky. Situáciu ešte posudzoval VAR, ktorý potvrdil, že Cavani nebol v ofsajde.

Villarreal sa dostal pod tlak, nedokázal dlhšie podržať loptu v strede poľa. Ďalší strieľaný center Shawa našiel hlavu Cavaniho, ktorý však trafil do brániaceho hráča. Emery zareagoval na vývoj zápasu dvojitým striedaním, na ihrisko prišli útočník Paco Alcacer i stredopoliar Moi Gomez. V závere riadneho času poslal na trávnik i dvoch krajných obrancov Alberta Morena a Maria Gaspara.

V nadstavenom čase skúšal loptu zakrútiť do šibenice Pau Torres, no mieril vysoko nad a tak prišlo na rad predĺženie, v ktorom to boli taktické šachy. Aktívnejší bol aj vďaka sérii striedaní Villarreal. V 98. minúte po zlej rozohrávke United nevyužil sľubnú akciu Alberto Moreno, v koncovke bol zbrklý. V 114. minúte sa po ruke v šestnástke Manchestru dožadoval Villarreal penalty, francúzsky rozhodca Clement Turpin však po konzultácii s VAR nechal pokračovať v hre.

O všetkom rozhodol až dramatický jedenástkový rozstrel. V ňom premenili svoje pokusy všetci hráči, ktorí zostali na ihrisku, s výnimkou posledného exekútora De Geu.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport