Na hlavný obsah

Vláda upravila výdavky tohtoročného štátneho rozpočtu. Majú byť vyššie o 3,4 miliardy eur

Celkovo by mali dosiahnuť viac ako 27 miliárd eur.

Vláda upravila výdavky tohtoročného štátneho rozpočtu. Majú byť vyššie o 3,4 miliardy eur
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkové výdavky štátneho rozpočtu majú byť tento rok vyššie o 3,389 miliardy eur. Namiesto pôvodne plánovaných 23,9 miliardy eur by tak mali dosiahnuť 27,3 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2021. Vláda materiál schválila s pripomienkou, zároveň navrhuje parlamentu prerokovať ho v skrátenom legislatívnom konaní.

V rovnakej miere sa má zvýšiť aj plánovaný schodok rozpočtu, z necelých 8,1 miliardy eur na vyše 11,4 miliardy eur. V návrhu sa zvyšuje rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 o 2,404 miliardy eur. Na krytie ďalších výdavkov štátneho rozpočtu vyčleňuje rezort financií dodatočných 984 miliónov eur.

„Pri zostavovaní štátneho rozpočtu na rok 2021 sa vychádzalo z údajov a prognóz, ktoré zohľadňovali negatívne dôsledky pandémie COVID-19. V štátnom rozpočte na rok 2021 bola rozpočtovaná rezerva na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 v sume 1,04 miliardy eur. V dôsledku nepriaznivého vývoja situácie na Slovensku súvisiaceho s pandémiou sú však prostriedky tejto rezervy vyčerpané. Účelom návrhu zákona je preto zabezpečiť dofinancovanie opatrení zameraných na zmiernenie negatívnych následkov pandémie v roku 2021, ako aj ďalších výdavkov štátneho rozpočtu,“ zdôvodnilo ministerstvo financií v predloženom materiáli.

Výdavky na zabezpečenie ďalších opatrení v celkovej sume 984,1 milióna eur majú najmä vytvoriť priestor na čerpanie prostriedkov v súvislosti s Plánom obnovy a odolnosti SR, zabezpečiť krytie zvýšených výdavkov na odvody do všeobecného rozpočtu EÚ či prostriedky na dofinancovanie železničných spoločností.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika