Na hlavný obsah

Biden sa v Európe stretne s kráľovnou Alžbetou II. aj Erdoganom

Na záver cesty zamieri do Ženevy za Putinom.

Biden sa v Európe stretne s kráľovnou Alžbetou II. aj Erdoganom
Americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden má na programe svoje nadchádzajúce európske cesty i stretnutie s britskou panovníčkou Alžbetou II. Kráľovná plánuje šéfa Bieleho domu a jeho manželku Jill prijať 13. júna na hrade Windsor, oznámil vo štvrtok 3. júna Buckinghamský palác.

Biely dom následne doplnil, že Biden sa chystá absolvovať aj bilaterálne rokovania s britským premiérom Borisom Johnsonom a s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kráľovná a trinásť prezidentov

Alžbeta II. si podľa médií o desať dní pripíše stretnutie s už trinástym úradujúcim prezidentom Spojených štátov.

Kráľovná, ktorá v apríli oslávila 95. narodeniny, sa prvýkrát so šéfom Bieleho domu stretla ešte ako princezná v roku 1951, keď bol prezidentom Harry Truman.

Počas ich pôsobenia na čele USA sa zišla aj so všetkými nasledujúcimi prezidentmi USA okrem Lyndona Johnsona.

Schôdzka kráľovnej s Bidenom a prvou dámou je naplánovaná na záver Bidenovej návštevy v Británii, kam prezident USA priletí na samit skupiny G7, ktorý sa uskutoční od 11. júna.

S Johnsonom chce potvrdiť výnimočný vzťah krajín

Po ňom Biden zavíta do Bruselu na samit NATO a na rokovania s lídrami Európskej únie. Bude to prvá zámorská cesta 46. amerického prezidenta, ktorý sa ujal úradu 20. januára.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Biden začne cestu budúci štvrtok (10. 6.) stretnutím s britským premiérom Johnsonom, aby „potvrdil trvalú silu výnimočného vzťahu medzi Spojenými štátmi a Spojeným kráľovstvom“.

Následne vraj absolvuje samostatné rokovania aj s ďalšími lídrami krajín G7, kam patrí tiež Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Kanada a Japonsko.

Na záver Putin

Popri samite NATO Biden plánuje schôdzku s tureckým náprotivkom Erdoganom, s ktorým bude hovoriť o „plnej palete bilaterálnych a regionálnych tém“.

„Počas návštevy Bruselu sa prezident Biden 15. júna zapojí do samitu USA a EÚ, ktorý podčiarkne náš záväzok voči silnému transatlantickému partnerstvu založenému na zdieľaných záujmoch a hodnotách,“ dodáva komuniké Bieleho domu.

Po samitoch G7 a NATO a rokovaní s lídrami EÚ čaká Bidena ešte jedna dôležitá zastávka, a to stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Uskutočniť by sa malo 16. júna v Ženeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet