Na hlavný obsah

Bielorusi získali vyjadrenie Prataseviča pod nátlakom, kritizuje Británia

Znepokojenie vyjadrili aj Nemci či Cichanovská.

Bielorusi získali vyjadrenie Prataseviča pod nátlakom, kritizuje Británia
Na videosnímke, ktorú zverejnila štátom kontrolovaná televízia ONT 2. júna 2021, zadržaný aktivista Raman Pratasevič. Foto: TASR/AP

Najnovší videozáznam, na ktorom sa zadržaný bieloruský opozičný novinár Raman Pratasevič opäť priznáva k organizovaniu protestov a chváli bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, je podľa britského ministra zahraničných vecí Dominica Raaba „znepokojujúci“, pričom vyjadrenia novinára boli „očividne získané pod nátlakom“.

Informovala o tom v piatok (4. 6.) agentúra AFP s tým, že rozhovor, ktorý o deň skôr odvysielal bieloruský štátny kanál ONT, už medzičasom odsúdila aj líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská či Nemecko.

„Voči tým, ktorí sa podieľali na natáčaní, donucovaní a vedení rozhovoru, treba vyvodiť zodpovednosť,“ napísal Raab na twitteri.

Bieloruský štátny kanál ONT vo štvrtok (3. 6.) odvysielal ďalšie video so zadržaným aktivistom Ramanom Pratasevičom. Ten sa na jeden a pol hodinovom videu opäť priznal k organizovaniu protestov, kritizoval bieloruskú opozíciu a uviedol, že si váži bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, po čom sa rozplakal.

Cichanovská označila Pratasevičové vyjadrenia za výsledok mučenia. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert zase o rozhovore povedal, že je „absolútne hanebný“.

Po zverejnení prvého obdobného videa sa mnohí domnievali, že sa polícia pomocou mejkapu snažila zakryť modriny na tvári Prataseviča. Novinár preto tentoraz uviedol, že pred natáčaním videa ho nelíčili. Jeho rodičia však tvrdia, že na rukách mal teraz viditeľné modriny a rovnako ako aj štáb Cichanovskej sú presvedčení, že k najnovším vyjadreniam ho donútili mučením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet