Na hlavný obsah

Časť členov strany Za ľudí okolo Kolíkovej vyslovila nedôveru Remišovej

Skupina odišla predčasne z predsedníctva strany.

Časť členov strany Za ľudí okolo Kolíkovej vyslovila nedôveru Remišovej
Zľava ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR/koláž RTVS

Niekoľko členov strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyslovilo nedôveru predsedníčke strany Veronike Remišovej a odišli z utorkového (1. 6.) predsedníctva strany, kde sa malo rokovať o zvolaní mimoriadneho snemu.

„Rozhodli sme sa, že odchádzame z predsedníctva preto, že hneď na začiatku sa pani predsedníčka rozhodla, že odovzdá odvolací dekrét Romanovi Krpelanovi, nášmu generálnemu manažérovi strany, v ktorého máme dôveru, nevidíme dôvod, aby ho odvolala,“ vyhlásila Kolíková počas odchodu z rokovania predsedníctva. Odvolanie Krpelana vníma ako spôsob mocenského boja, ktorý je „svojvoľný, nepredvídateľný a v absolútnom rozpore s demokratickým spôsobom, ktorým sa akékoľvek rozdielne názory v rámci strany majú riešiť“. Dodala, že časť strany Za ľudí nesúhlasí ani s odvolaním kancelára strany.

O vytvorení frakcie v rámci strany chcú podľa Kolíkovej rokovať aj s koaličnými partnermi, keďže chcú mať zástupcu na koaličných radách. „Vyjadrujeme podporu tejto koalícii, chceme, aby fungovala ďalej. Ako ministerka spravodlivosti cítim, že mám legitimitu najmenej siedmich poslancov v rámci poslaneckého klubu. Veríme, že tu bude príležitosť a šanca, aby sme vrátili našej strane jej poslanie, víziu,“ zdôraznila.

Za predčasné považuje hovoriť o tom, či odídu aj zo strany. „Môžete to nazvať platforma, frakcia, nemáme k tomu žiadne pomenovanie. Dôležité je to, čo je toho obsahom. Výsledkom je vyslovenie nedôvery a snaha, aby sme pokračovali ďalej ako koalícia,“ povedala s tým, že trvajú na tom, aby sa čo najskôr uskutočnil snem. Zdôraznila, že situácia je v tomto momente v rukách Remišovej a ostatných členov predsedníctva.

Predčasne nechcela komentovať ani to, ako by sa postavila k situácii, ak by snem opätovne potvrdil Remišovú do funkcie predsedníčky. „Myslím si, že Veronika Remišová má miesto v strane Za ľudí a druhá vec je, aký postoj dnes zaujala ako líderka tejto strany a v tom má z našej strany naozaj nedôveru,“ uviedla. Je podľa nej potrebné, aby v rámci strany prebehla legitímna súťaž o tom, kto by ju mal viesť. Pripustila aj možnosť, že sa strana napokon dohodne na spoločnom kandidátovi.

Šeliga: Strana je v hlbokej kríze

„Strana Za ľudí je v hlbokej kríze, riešenie situácie je snem, treba sa dohodnúť, kedy bude,“ povedal podpredseda strany Juraj Šeliga. Na sneme by si mali podľa neho situáciu vysvetliť. Odmieta vytváranie akýchsi frakcií. „Je dôležité sa dohodnúť na sneme, a potom nech si kandiduje, kto chce,“ odpovedal na otázku, kto by mohol byť novým lídrom a či ním bude on. Deklaroval dôveru komukoľvek z prípadných kandidátov, ktorý dostane podporu na sneme. Verí, že dohoda v strane je stále možná. Priznal, že ak bude situácia takto ďalej pokračovať, k rozpadu strany dôjsť môže.

„Veľmi sa hanbím za to, že nie sme schopní sa dohodnúť,“ povedala šéfka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská. Ospravedlnila sa voličom a vyzvala spolustraníkov k návratu za jeden stôl. Šeliga a Žitňanská sú podľa vlastných slov pripravení ísť na snem hocikedy. Nesúhlasia s personálnymi zmenami vo vedení strany. Kolíková aj Remišová majú ich dôveru.

Remišová: Potrebujeme nájsť kompromis

Predsedníčka strany Veronika Remišová po odchode z rokovania uviedla, že na predsedníctvo prišla s návrhom na „hľadanie zmieru, jednoty a kompromisu v strane“. Súčasťou návrhu mala byť aj dohoda na kompromisnom kandidátovi, ktorý by bol členom predsedníctva.

„Veľmi ma mrzí, že druhá strana si tento návrh ani nevypočula a odišli od rokovacieho stola,“ zhodnotila. V rámci zachovania jednoty považuje za dôležitú diskusiu, aby sa strana na ceste k mimoriadnemu snemu úplne nerozhádala. Považuje za dôležité, aby členovia Za ľudí hľadali kompromis.

Vhodným spoločným kandidátom bol podľa nej Šeliga. „Pre jedno krídlo je neprijateľná ako predsedníčka pani Kolíková, druhé krídlo chce zmenu súčasného vedenia. Pán Šeliga nie je v žiadnom tábore, je to nejaký kandidát stredu, alebo môže byť kandidátom zmieru,“ povedala s tým, že Kolíková dostala dôveru, aby robila reformy v justícii a nikomu neprospieva, aby sa tri mesiace zaoberali vnútrostraníckym sporom. Zopakovala, že sama by za šéfku nekandidovala, ak by sa dohodli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko