Na hlavný obsah

České prekvapenie na Roland Garros. Krejčíková postúpila už do semifinále

Obhajkyňa titulu vypadla, Nadal postúpil.

České prekvapenie na Roland Garros. Krejčíková postúpila už do semifinále
Česká tenistka Barbora Krejčíková sa prvýkrát v kariére prebojovala do semifinále dvojhry na niektorom z grandslamových turnajov. Foto: TASR/AP

Česká tenistka Barbora Krejčíková sa prvýkrát v kariére prebojovala do semifinále dvojhry na niektorom z grandslamových turnajov. Dvadsaťpäťročná nenasadená hráčka si v stredajšom (9. 6.) štvrťfinále Roland Garros poradila po kvalitnom výkone s Američankou Cori Gauffovou 7:6 (6), 6:3. Zápas trval 1:54 h.

Doterajším maximom Krejčíkovej na turnajoch veľkej štvorky bola účasť vo 4. kole vlaňajšieho Roland Garros. Inak špecialistka na štvorhru v singli nikdy neprešla ďalej ako do druhého kola.

Krejčíková, ktorá prišla do Paríža ovenčená premiérovým titulom z turnaja WTA v Štrasburgu, nezačala dobre. V prvom sete vinou série nevynútených chýb prehrávala 0:3 a neskôr 3:5. Dvakrát dokázala z nepríjemnej situácie vyjsť bez ujmy a vyrovnať na 5:5. Celkovo čelila v úvodnom dejstve piatim setbalom súperky, všetky odvrátila a v tajbrejku triumfovala 8:6.

Druhý set sa už niesol jasne v jej réžii, vďaka dvom brejkom odskočila súperke na 5:0. Gauffová znížila na 3:5, ale Krejčíková si už víťazstvo nenechala ujsť.

Účasťou vo štvrťfinále Roland Garros dosiahla Gauffová vo veku 17 rokov životný úspech. Jej najlepší výsledok na grandslamoch bolo dosiaľ 4. kolo na vlaňajšom Australian Open a vo Wimbledone 2019.

Obhajkyňa titulu Swiateková vypadla

Krejčíkovú v semifinále vyzve grécka tenistka Maria Sakkariová sa postarala o prekvapenie na grandslamovom turnaji Roland Garros, keď vo štvrťfinále dvojhry zdolala obhajkyňu titulu Poľku Igu Swiatekovú 6:4, 6:4 za 1:31 h.

„Chcem sa poďakovať môjmu tímu, bez jeho podpory by som to nedokázala. Samozrejme, že nás ešte čaká dlhá cesta. Dnes sme však urobili veľký krok,“ povedala Sakkariová.

Do semifinále aj Nadal

 Španielsky tenista Rafael Nadal potvrdil pozíciu favorita a postúpil do semifinále grandslamového turnaja Roland Garros. Tretí nasadený hráč zdolal vo štvrťfinále desiateho hráča pavúka Argentínčana Diega Sebastiana Schwartzmana 6:3, 4:6, 6:4 a 6:0.

Obhajca titulu prelomil v 1. sete súperové podanie ako prvý, čistou hrou na 4:2. Argentínčanovi sa síce vzápätí podaril rebrejk, no ihneď na to opäť pustil svoj servis a Španiel dopodával set do víťazného konca.

V druhom stratil Nadal servis v druhej hre, no v piatom geme zrušil výhodu súpera a Schwartzmana brejkol. Rozhodujúcim momentom setu bola desiata hra, keď si Španiel za stavu 4:5 neudržal podanie. Schwartzman premenil hneď prvý setbal. Nadalová séria v počte víťazných setov na Roland Garros sa tak skončila na čísle 36.

Trinásťnásobného šampióna parížskeho turnaja však tento moment vôbec nepoznačil a ďalší priebeh zápasu sa konal úplne v jeho réžii. V treťom sete nepustil súpera ani raz k brejkbalu, v deviatej hre mu vzal servis a v desiatom geme premenil hneď prvý setbal. V štvrtom sete už dominoval a vyhral ho 6:0. Zápasovú bilanciu so Schwartzmanom vylepšil Nadal na 11:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport