Na hlavný obsah

Čína v reakcii na samit G7: Prekrúcajú fakty a očierňujú nás

Lídri krajín G7 zaujali striktný postoj proti Číne.

Čína v reakcii na samit G7: Prekrúcajú fakty a očierňujú nás
Hmla nad pohorím St. Michael's Mount v Cornwalle, kde sa konal summit G7. Foto: TASR/AP

Čína v pondelok (14. 6.) obvinila skupinu priemyselne najvyspelejších krajín G7 po ich samite v anglickom letovisku Carbis Bay zo „zasahovania do vnútorných záležitostí“. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Hovorca čínskeho veľvyslanectva v Londýne v pondelok uviedol, že záverečné oficiálne vyhlásenie lídrov G7 obsahovalo „prekrútené fakty“ o Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, Hongkongu a Taiwane a „očierňovalo Čínu“.

Toto záverečné vyhlásenie odhalilo aj „zlovestné zámery Spojených štátov a niekoľkých ďalších krajín“, dodal hovorca.

Čína ako najväčšia výzva Západu

V záverečnom komuniké boli krajiny G7 voči Číne kritickejšie než kedykoľvek predtým. Toto zoskupenie tvoria USA, Británia, Nemecko, Kanada, Francúzsko, Taliansko a Japonsko.

Skupina chce podnikať kroky proti neférovým obchodným praktikám Číny, porušovaniu ľudských práv a tvrdej ruky Pekingu v bývalej britskej kolónii Hongkong.

Čínske veľvyslanectvo uviedlo, že skupina G7 by si mala uvedomiť realitu, že Hongkong pred 24 rokmi vrátili Číne.

„Tento samit ukázal svetu, že je vtiahnutý do politiky úzkeho kruhu, do politiky skupiny, mocenskej politiky a umelo vytváranej konfrontácie a rozdeľovania,“ povedal hovorca o samite G7 v letovisku Carbis Bay, ktorý sa konal od piatka (11. 6.) do nedele (13. 6.) a zúčastnil sa na ňom aj americký prezident Joe Biden.

Záverečné komuniké G7 prichádza v období, keď je potrebná spolupráca na viacerých problémoch – na pandémii koronavírusu, ekonomickej kríze a klimatickej zmene, kritizovala Čína krajiny.

Niektorí lídri G7 odcestovali na pondelkový samit NATO v Bruseli, kde prvýkrát zverejnia jasné, nekompromisné výzvy Číne, aby zmenila niektoré zo svojich prístupov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet