Na hlavný obsah

Holandsko prestalo očkovať vakcínou Janssen od Johnson&Johnson

Obáva sa zriedkavých vedľajších účinkov.

Holandsko prestalo očkovať vakcínou Janssen od Johnson&Johnson
Na snímke závod, v ktorom spoločnosť Janssen Pharmaceuticals, vyrába jednodávkovú vakcínu. Janssen Pharmaceuticals je súčasťou medzinárodného koncernu Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Holandská vláda v stredu rozhodla, že vakcína Janssen proti ochoreniu COVID-19 vyvinutá spoločnosťou Johnson&Johnson (J&J) v holandskom meste Leiden, bude vyňatá z národného očkovacieho programu. Spravodajský server DutchNews.nl spresnil, že k tomu došlo pre obavy, že vakcína Janssen môže spôsobiť veľmi zriedkavé krvné zrazeniny.

Holandská rada pre zdravotníctvo tento krok odporučila aj napriek tomu, že v Holandsku zatiaľ neboli hlásené žiadne správy o komplikáciách spojených s tvorbou krvných zrazenín po očkovaní touto vakcínou. Avšak informácie, ktoré sú v súčasnosti k dispozícii, poukazujú na to, že problémy s touto vektorovou vakcínou sú v určitých vekových skupinách podobné ako v prípade vakcíny od AstraZeneca a že najviac hlásených prípadov je medzi mladými ľuďmi.

Vakcína AstraZeneca je v Holandsku podávaná iba osobám starším ako 60 rokov práve pre obavy z krvných zrazenín. Rozhodnutie znamená, že vakcínou Janssen nebudú očkovať ľudí, ktorých v súčasnosti očkujú – veková kategória do 40 rokov.

Očkovacia látka spoločnosti J&J, ktorú vláda považuje za „dostatočne účinnú a bezpečnú“ sa však aj naďalej môže používať pre ťažko dostupné skupiny, ako sú posádky lodí a bezdomovci. A to z dôvodu, že ide o jednodávkovú vakcínu.

Rozhodnutie vylúčiť z očkovacieho programu vakcínu Janssen môže o týždeň oddialiť vládne plány zabezpečiť, aby boli všetci dospelí Holanďania zaočkovaní už do polovice júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet