Na hlavný obsah

IKEA musí vo Francúzsku zaplatiť milión eur za špehovanie zamestnancov

O pokute rozhodol súd.

IKEA musí vo Francúzsku zaplatiť milión eur za špehovanie zamestnancov
Na ilustračnej snímke obchodný dom IKEA. Foto: TASR/AP

Francúzska pobočka nábytkárskej spoločnosti IKEA musí zaplatiť pokutu milión eur za špehovanie zamestnancov, rozhodol v utorok 15. júna francúzsky súd.

Vinným súd skonštatoval aj bývalého generálneho riaditeľa pobočky Jeana – Louisa Baillota, ktorého odsúdil na dvojročné väzenie s podmienkou a pokutou vo výške 50 000 eur. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Baillot aj pobočka švédskeho nábytkárskeho giganta sa previnili „zhromažďovaním osobných údajov podvodným spôsobom“, uviedol súd.

Prokuratúra pôvodne požadovala vyššie tresty, v prípade spoločnosti pokutu dva milióny eur. IKEA bola obvinená zo špehovania svojich zamestnancov v priebehu niekoľkých rokov a narúšania ich súkromia.

K tomu dochádzalo okrem iného získavaním výpisov z bankových účtov alebo sledovaním zamestnancov za pomoci falošných pracovníkov, ktorí manažment podávali správy.

Preverovali minulosť zamestnancov

Obvinenia sa týkali rokov 2009 až 2012. Prokuratúra však uvádza, že podobné taktiky pobočka začala používať už na začiatku tohto tisícročia.

Okrem firmy a Baillota je pri prelínaní, ktoré sa začalo po dlhoročnom vyšetrovaní tento rok v marci, obvinených ďalších 14 fyzických osôb vrátane vedenia, policajtov či zamestnancov bezpečnostnej agentúry, ktorá mala preverovať minulosť a styky zamestnancov IKEA a uchádzačov o prácu v obchodoch po celom Francúzsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet