Na hlavný obsah

Interpol bude nezvestných hľadať pomocou DNA ich rodinných príslušníkov

Nová databáza má pomôcť objasniť nevyriešené prípady.

Interpol bude nezvestných hľadať pomocou DNA ich rodinných príslušníkov
Na archívnej snímke zo 16. októbra 2007 je vstupná hala sídla Interpolu vo francúzskom meste Lyon. Foto: TASR/AP

Medzinárodná policajná organizácia Interpol v utorok (1. 6.) predstavila novú globálnu databázu, ktorá má uľahčiť identifikáciu nezvestných osôb a neznámych ľudských pozostatkov prostredníctvom DNA ich rodinných príslušníkov. Informovala o tom agentúra DPA.

Vznikne medzinárodná databáza DNA vzoriek

Podľa šéfa Interpolu Jürgena Stocka má každá krajina nevyriešené prípady, ktoré vlastnými prostriedkami nedokáže vyšetriť. Za účelom identifikácie nezvestných osôb má databáza s názvom I-Familia zhromažďovať údaje o DNA príbuzných ľudí, z ktorých mnohí sú nezvestní v dôsledku zločinov, konfliktov, nehôd alebo prírodných katastrof.

Ako uvádza Interpol na svojej webovej stránke, prostredníctvom databázy I-Familia je DNA možné porovnať profily príbuzných nezvestných osôb na celom svete s profilmi DNA neznámych ľudských pozostatkov pomocou hľadania ich vzájomnej zhody.

Databáza pomôže tam, kde chýba vzorka od nezvestnej osoby

Táto metóda sa často používa, keď vyšetrovatelia nemajú k dispozícii vzorku – či už od lekára, alebo z predmetu osobnej potreby, ako je zubná kefka -, s ktorou by mohli porovnať DNA nezvestnej osoby.

„Identifikácia nezvestných osôb na celom svete bola vždy náročná z dôvodu nedostačujúcich postupov pri výmene údajov v kombinácii s vedeckou zložitosťou štatistickej interpretácie,“ uviedol Arnoud Kal, hlavný forenzný vedec z Holandského forenzného ústavu – jedného z popredných svetových forenzných laboratórií.

Len v minulom roku bolo podľa informácií Interpolu vydaných viac ako 12 000 medzinárodných hlásení o nezvestných osobách.

Interpol, ktorý má hlavnú centrálu vo francúzskom Lyone, je so svojimi 194 členskými krajinami najdôležitejšou medzinárodnou policajnou organizáciou, pripomína DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet