Na hlavný obsah

Izrael takmer úplne zrušil povinnosť nosenia rúšok

Krajina zaočkovala 55 % populácie.

Izrael takmer úplne zrušil povinnosť nosenia rúšok
Nosenie rúšok v Izraeli. Foto: TASR/AP

Izrael zrušil jedno z posledných významných obmedzení v súvislosti s šírením koronavírusu – obyvatelia krajiny od utorka (15. 6.) nemusia, až na výnimky, nosiť rúška ani vo vnútorných priestoroch.

Ľudia vyrazili do práce bez nutných rúšok prvýkrát za viac ako rok, uviedla agentúra Reuters. Vonku si nemusia obyvatelia krajiny chrániť dýchacie ústrojenstvo od apríla. Počet nových infekcií v Izraeli ďalej klesá, hoci očkovanie proti covidu-19 spomalilo.

Deväťmiliónový Izrael začal vakcinačnú kampaň 19. decembra. Tamojší zdravotníci odvtedy plne zaočkovali okolo 55 % obyvateľov. Ich počet sa podľa agentúry Reuters tento mesiac významne nezvýšil, hoci sa už môžu nechať očkovať aj deti od 12 rokov.

Hromadná očkovacia kampaň spoločne s karanténnymi opatreniami znížila počet denných prírastkov nákazy z priemerných 8 600 denne počas najväčšej krízy na 19 infikovaných, ktorých odhalili testy túto nedeľu (13. 6.), píše server The Times of Israel.

Na vrchole pandémie ministerstvo zdravotníctva evidovalo 88 000 aktívnych prípadov v jednej chvíli a 1 228 pacientov bolo vo vážnom stave. V pondelok (14. 6.) evidovala krajina 212 aktívnych prípadov a 29 pacientov vo vážnom stave, uviedol server.

Dýchacie ústrojenstvo si však budú musieť naďalej zakrývať nezaočkovaní pracovníci alebo návštevníci zdravotníckych zariadení či domovov pre seniorov, cestujúci v lietadlách alebo ľudia mieriaci do karantény.

Hoci agentúra Reuters napísala, že bez rúšok vyrazili aj deti do škôl, The Times of Israel uviedol, že ministerstvo zdravotníctva školy nespomenulo. V minulosti rezort podľa neho oznámil, že u žiakov v triedach budú rúška stále potrebné, keďže väčšina Izraelčanov mladších ako 16 rokov ešte nie je zaočkovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet