Na hlavný obsah

Kabinet premiéra Löfvena bude čeliť odvolávaniu

So silne protiimigračnou stranou je málokto ochotný spolupracovať.

Kabinet premiéra Löfvena bude čeliť odvolávaniu
Na snímke švédsky premiér Stefan Löfven. Foto: TASR/AP

Švédska pravicová populistická strana Švédski demokrati vo štvrtok (17. 6.) predložila návrh na vyslovenie nedôvery stredoľavej vláde premiéra Stefana Löfvena. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Švédski demokrati sa tak rozhodli po tom, ako ukončenie podpory Löfvenovej menšinovej vláde vo štvrtok oznámila Ľavicová strana, ktorá nesúhlasí s vládnymi plánmi na uvoľnenie regulácie nájomného pri novopostavených bytoch.

Švédska politická scéna je značne rozštiepená od parlamentných volieb v roku 2018, ktoré sa skončili tesným výsledkom. Menšinová vláda šéfa sociálnych demokratov Löfvena bola doteraz závislá na podpore Ľavicovej strany a dvoch menších stredopravých strán.

So silnými protiimigračnými Švédskymi demokratmi, medzi ktorých zakladajúcimi členmi boli ľudia otvorene podporujúci ideológiu nacistického Nemecka, ostatné politické zoskupenia nie sú ochotné spolupracovať.

Termín hlasovania o dôvere Löfvenovej vláde v tridsaťštyričlennom parlamente zatiaľ nie je známy, hlasovanie sa ale pravdepodobne uskutoční v priebehu niekoľkých nasledujúcich dní.

Ak poslanci vyslovia vláde nedôveru, môže Löfven vyhlásiť predčasné voľby alebo nechať predsedu parlamentu, aby vymenoval novú vládu, píše agentúra Reuters. Podľa nej by ale žiadna z týchto alternatív terajší politický pat nevyriešila. Riadne voľby sú vo Švédsku naplánované na budúci rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet