Na hlavný obsah

Klíma i očkovanie. Lídri Únie sa s Bidenom dohodli na spolupráci vo viacerých otázkach

Chceli by urýchliť vakcináciu vo svete.

Klíma i očkovanie. Lídri Únie sa s Bidenom dohodli na spolupráci vo viacerých otázkach
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, americký prezident Joe Biden a predseda Európskej rady Charles Michel. Foto: TASR/AP

Európska únia a Spojené štáty chcú spoločne presvedčiť ďalšie krajiny, aby sa pridali k ich cieľu klimatickej neutrality. Po utorkovom (15. 6.) rokovaní lídrov únijných inštitúcií s americkým prezidentom Joeom Bidenom to povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Podľa šéfa Európskej rady Charlesa Michela sa obe strany zhodli aj na snahe čo najviac urýchliť očkovanie proti covidu po celom svete.

Biden dorazil do bruselského sídla únijných inštitúcií po samite skupiny vyspelých krajín G7 a po vrcholnej schôdzke NATO, počas ktorých svojich európskych partnerov uistil o obnove pevného spojenectva po štvorročnej ére konfrontačne ladeného predchádzajúceho prezidenta Donalda Trumpa.

„Je v bytostnom záujme Spojených štátov mať skvelé vzťahy s NATO a s EÚ. Mám veľmi odlišný pohľad ako môj predchodca,“ vyhlásil Biden.

Podľa lídrov EÚ sa v priebehu zhruba 1,5-hodiny trvajúceho stretnutia hovorilo aj o spolupráci v otázkach klimatickej zmeny, pandémie, obchodu či geopolitických problémov.

Klimatická diplomacia

„Vo veci klímy sú EÚ a USA prirodzení partneri,“ povedala po rokovaní Von der Leyenová v narážke na fakt, že Biden okamžite po januárovom nástupe do úradu zvrátil Trumpovo rozhodnutie vyviesť krajinu z Parížskej dohody o klíme.

Európsky blok aj Spojené štáty sa už skôr zaviazali, že do polovice storočia budú klimaticky neutrálne, teda obmedzia emisie skleníkových plynov a budú ich kompenzovať napríklad výsadbou stromov.

Podľa Von der Leyenovej to chcú obe strany dosiahnuť najmä klimatickou diplomaciou, nehovorili však o možných finančných stimuloch pre chudobnejšie krajiny, ktoré nechcú emisie obmedzovať z ekonomických dôvodov.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Šéfka EK povedala, že Brusel by chcel s Washingtonom spolupracovať aj na zavedení celosvetového štandardu zelených investícií, pre ktorý by mohol ako príklad slúžiť systém takzvanej taxómie schvaľovaný v súčasnosti v Únii.

Obe strany by podľa nej mohli udať aj smer pri spoplatňovaní emisií z priemyslu či dopravy.

Covid do učebníc

Ďalšou témou, v ktorej je Bidenov prístup pre EÚ bližší ako Trumpov, je spoločný postup proti covidovej pandémii.

Biden síce na rozdiel od únijných lídrov podporuje v záujme očkovania v chudobnejších krajinách uvoľnenie vakcínových patentov, po ktorom volá aj Európsky parlament, na ďalších spôsoboch na urýchlení celosvetovej vakcinácie sa však už obe strany zhodnú.

„Chceme, aby bol covid už len v učebniciach dejepisu,“ vyhlásil po rokovaní Michel. Brusel aj Washington sa podľa neho zhodli na vytvorení expertnej skupiny skúmajúcej možnosti čo najefektívnejšieho zásobovania chudobnejších krajín vakcínami.

Podstatné je pritom podľa šéfa únijných samitov, aby Západ poskytol najmä africkým či ázijským krajinám dostatočné technológie a znalosti na výrobu vakcín.

Brusel aj Washington už v rámci víkendového samitu G7 potvrdili, že sú spolu s Kanadou a Japonskom pripravené do konca budúceho roka poskytnúť menej vyspelým krajinám miliardu dávok očkovacích preparátov.

Michel tiež v utorok potvrdil, že spoločným cieľom je do konca roka 2022 naočkovať 70 percent svetovej populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet