Na hlavný obsah

Líder radikálneho hnutia Boko Haram sa zabil, oznámil Islamský štát

Nigérijská armáda údajnú smrť prešetruje.

Líder radikálneho hnutia Boko Haram sa zabil, oznámil Islamský štát
Ilustračné foto - nigérijská armáda. Foto: TASR/AP

Vodca nigérijskej radikálnej islamistickej organizácie Boko Haram Abú Bakr Šekau spáchal samovraždu, oznámil v zverejnenej zvukovej nahrávke organizácie Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP).

Táto skupina v štáte Borno na severovýchode Nigérie bojuje proti Boko Haram. Šekau podľa nej okolo 18. mája utekal pred prenasledovateľmi z ISWAP a sám odpálil nálož, ktorá ho zabila, napísali v nedeľu (6. 6.) agentúry Reuters a AFP.

Správy o smrti Šekaua sa už objavili

„Šekau dal prednosť poníženiu v posmrtnom živote pred ponížením na zemi. Zabil sa odpálením výbušniny,“ znie podľa AFP vo vyhlásení, ktoré mal čítať hlas znejúci ako ten veliteľa ISWAPu Abú Musaba Al-Barnaviho. Boko Haram sa k oznámenej smrti svojho vodcu nevyjadril. Nigérijská armáda uviedla, že údajnú smrť prešetruje, napísala AFP.

Správy o tom, že Šekau bol vážne zranený alebo je dokonca mŕtvy, sa v minulosti objavili už niekoľkokrát. Zvesti o Šekauovom úmrtí šírila najmä nigérijská armáda, s ktorou zvádzal Boko Haram tvrdé boje.

Koniec bojov?

Šekauova smrť by mohla priniesť koniec bojov medzi oboma znepriatelenými organizáciami. Bojovníci Boko Haram by sa mohli stať súčasťou organizácie ISWAP a spoločne by mohli upevniť kontrolu nad územím v severovýchodnej Nigérii, odhadujú vývoj analytici oslovení agentúrou Reuters. ISWAP by tak opäť mohol zamerať svoje úsilie na boj s nigérijskou armádou.

Šekau prevzal velenie Boko Haram v roku 2009, v roku 2014 potom vyhlásil v meste Gwoza chalífát. Pod jeho vedením vykonali islamisti niekoľko únosov, napríklad v roku 2014 sa prihlásili k únosu 276 dievčat zo školy v Chiboku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet