Na hlavný obsah

Lídri NATO vyjadrili solidaritu Českej republike

Chcú, aby ju Rusko vyškrtlo zo zoznamu krajín, ktoré nie sú priateľské.

Lídri NATO vyjadrili solidaritu Českej republike
Samit lídrov NATO. Foto: SITA/AP

Lídri krajín Severoatlantickej aliancie (NATO) v pondelok (14. 6.) vyjadrili solidaritu Českej republike a ďalším krajinám dotknutým nepriateľskými akciami Ruska.

Moskva podľa spoločného vyhlásenia šéfov tridsiatky aliančných štátov čoraz viac ohrozuje bezpečnosť spojencov z NATO provokatívnou a rozkladnou aktivitou pri ich hraniciach i na ich území.

Aliancia na to musí byť v budúcnosti lepšie pripravená, konštatoval samit. Zároveň vyzval Moskvu, aby odstránila Česko a Spojené štáty zo zoznamu krajín, ktoré nie sú priateľské. Na tento súpis Rusko ako jediné dve krajiny oba štáty zaradilo v polovici mája.

NATO podľa vyhlásenia lídrov znepokojujú narastajúce ruské vojenské aktivity v bezprostrednom susedstve Aliancie, ako aj množiace sa hybridné a kybernetické útoky vedené priamo proti členským štátom.

„Patria sem aj nelegálne a ničivé akcie ruských spravodajských služieb na území Aliancie, z ktorých si niektoré vyžiadali životy obyvateľov a spôsobili rozsiahle materiálne škody. V plnej solidarite stojíme za Českou republikou a ďalšími krajinami, ktoré boli týmto spôsobom postihnuté,“ uvádza spoločné komuniké.

Štáty NATO už vyslovili Česku podporu krátko po aprílovom zverejnení záverov českých tajných služieb o účasti ruskej vojenskej rozviedky GRU na výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014.

Lídri teraz Moskvu vyzvali, aby ČR aj USA odstránila zo zoznamu, na ktorý sa Česko dostalo pred mesiacom v súvislosti s diplomatickým sporom nadväzujúcim na vrbětickú kauzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet