Na hlavný obsah

Mikroorganizmus sa na Sibíri prebudil k životu po 24 000 rokoch

Nachádzal sa v stave kryptobiózy.

Mikroskopický mnohobunkový organizmus nájdený na Sibíri sa prebral k životu po 24 000 rokoch, počas ktorých bol zmrazený v tamojšej rieke. Podľa serveru BBC to uvádza nová štúdia zverejnená v časopise Current Biology.

Vedci si doteraz mysleli, že podobné organizmy dokážu v zamrznutom stave stráviť zhruba desať rokov, teraz sa však domnievajú, že ich schopnosť prežiť je v podstate neobmedzená.

Vedci našli organizmus z triedy bdeloidiek v ruskej Arktíde, kde sa po tisícročia nachádzal v stave takzvanej kryptobiózy – stavu, ktorým niektoré jednoduchšie organizmy reagujú na nepriaznivé životné podmienky.

Vedci ho rozmrazili, načo sa organizmus nepohlavne rozmnožil. Rádiokarbónovou metódou datovania potom určili, že má od 23 960 do 24 485 rokov.

„Odnášame si z toho zistenie, že mnohobunkové organizmy môžu byť zmrazené a uchované tisíce rokov a potom sa zase vrátia k životu – čo je sen mnohých spisovateľov,“ povedal médiám ruský vedec Stas Malavin. Dodal, že vedci musia ešte dôkladnejšie preskúmať, ako sa organizmu podarila takáto vec.

Organizmy zo spomenutej triedy sú známe svojou vysokou odolnosťou. Podľa denníka The New York Times sú to jedny z mála zvierat, ktoré odolajú aj rádioaktivite a vydržia bez dostatku kyslíka, potravy či vody.

Podobnú schopnosť ožiť po tisíckach rokov zamračenia preukázali podľa BBC v minulosti aj ďalšie mnohobunkové organizmy i niektoré kvety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet