Na hlavný obsah

Moratórium na volebné prieskumy by mohlo trvať iba deň

Na stole je aj zrušenie finančných limitov na kampaň.

Moratórium na volebné prieskumy by mohlo trvať iba deň
Ilustračné foto. Foto: TASR

Malo trvať 50 dní, nakoniec takmer ani nebude. Len nedávno rozhodol Ústavný súd o tom, že 50-dňové moratórium na volebné prieskumy je protiústavné. Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS) chystá zmeny, ktoré by prieskumy verejnej mienky obmedzili len na deň volieb.

Úplne by sa mohlo zrušiť aj 48-hodinové moratórium pred samotnými voľbami. Umožniť chce aj možnosť voliť poštou pri všetkých voľbách. Opozícia sa s niektorými zmenami stotožňuje. Kritizuje však návrh zrušiť finančné stropy pri kampani.

Nedemokratické riešenie

Zákaz zverejňovať prieskumy verejnej mienky 14 dní pred voľbami nie je podľa Dostála demokratickým riešením. Pripomína, že každý má právo na slobodný prístup k informáciám. Navrhuje preto obmedziť moratórium na prieskumy len na deň volieb.

Úplne zrušiť však chce 48-hodinové moratórium, počas ktorého kandidáti nemôžu ďalej viesť kampaň. Prelepiť by sa tak podľa neho mali aj bilbordy, ktorých je pred voľbami neúrekom.

„Povedzme, že solventnejší kandidát, ktorý si môže dovoliť bilbordy, bude mať istú formu kampane aj počas moratória a má ju naďalej. Kdežto kandidát, ktorý si môže dovoliť povedzme len reklamu na sociálnych sieťach, tak vtedy už nemôže, pretože je volebné moratórium a je to zakázané,“ priblížil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Koaličný poslanec Ondrej Dostál (SaS).Foto: TASR
Foto: TASR

Slosiarik: Moratórium znevýhodňuje občana

Sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik si dlhodobo myslí, že moratórium znevýhodňuje bežného občana.

„Dobre, nech nejaké moratórium platí, trebárs na posledných 24 alebo 48 hodín. Nech, takpovediac, utíchne tá kampaň, prieskumy sa nebudú publikovať, ale nevidím dôvod informačnej asymetrie, ktorá by mala platiť medzi politikmi a občanmi,“ skonštatoval.

Zrušenie finančných limitov na kampaň

Dostál ďalej navrhuje zrušiť finančný strop nákladov na volebnú kampaň. Podľa neho to, že niekto naleje do kampane obrovskú sumu peňazí, neznamená hneď, že bude aj zvolený.

S viacerými návrhmi súhlasí aj opozícia. Zrušenie finančných limitov však medzi nimi nie je. „Myslím si, že súčasný limit je nastavený správne. Rovnako si nemyslím, že jednodňové moratórium je vhodné,“ vyjadril sa nezaradený poslanec a člen strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.

Všetky zmeny navrhuje Dostál ako pripomienky k novele zákona o výkone volebného práva z dielne rezortu vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko