Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slovákom nevyšlo derby. S Čechmi prehrali vysoko 3:7

V skupine obsadili štvrté miesto.

MS v hokeji: Slovákom nevyšlo derby. S Čechmi prehrali vysoko 3:7
Na snímke v popredí zľava Peter Cehlárik (Slovensko) v snahe o zakončenie. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v utorkovom (1. 6.) derby na majstrovstvách sveta prehrali s hráčmi Česka 3:7. V rámci A-skupiny išlo o posledné vystúpenie zverencov Craiga Ramsayho, ktorí tak so ziskom 12 bodov obsadili v základnej časti 4. miesto. Štvrťfinále mali isté už pred utorkovým duelom, nepoznali však svojho súpera.

V prvej tretine boli herne aj strelecky aktívnejší Česi. Expresne rýchlo sa už po 29 sekundách presadil Filip Zadina. Vypracovali si viacero príležitostí, na 2:0 zavesil po chybe Grmana Špaček v 16. min. Slováci sa v úvodnej časti hry nedostali do stopercentnej gólovej šance.

V druhej časti hry Slováci zlepšili svoj herný prejav a za stavu 0:3 strelili prvý gól po úspešnej kľučke Matúša Sukeľa, na ktorú brankár Will nemal nárok. Viacero dobrých šancí následne hráči spod Tatier nezužitkovali a doplatili na to gólom do šatne od Šuláka z úplného záveru druhej tretiny v presilovke.

Česi v tretej tretine pridali ďalšie tri góly vrátane jedného do prázdnej bránky a napriek presným zásahom Bučka a Pospíšila si pohodlne postrážili výhru. „Robili sme veľa chýb, tam to začínalo aj končilo. Treba na to zabudnúť, dobre sa vyspať, spraviť dobrý tréning a pripraviť sa na štvrťfinále,“ zhodnotil zápas pre RTVS Martin Bučko.

Známy súper vo štvrťfinále

Po dueli s Českom je jasné, že Slovensko vyzve najsilnejší tím B-skupiny, a teda Spojené štáty americké, ktoré sú dosiaľ najlepším tímom šampionátu so šiestimi výhrami po sebe a 18 nazbieranými bodmi. Štvrťfinálový zápas sa odohrá vo štvrtok (3. 6.). Víťazní Česi, ktorí skončili v skupine tretí, zabojujú o semifinále proti Fínom.

„USA sú veľkou výzvou a pokúsime sa prekvapiť. Musíme veľa strieľať a potom určite vyhráme,“ skonštatoval Bučko. Naďalej musíme hrať našu hru, aj vo štvrťfinále musíme hrať ako doteraz. „Musíme hrať jednoducho, byť pred bránkou a strieľať tam puky. Hlavné bude zabudnúť na dnešok, dobre si oddýchnuť a byť pripravený na štvrťfinále,“ dodal útočník Marián Studenič.

Priebeh zápasu:

Tretia tretina:

Začala sa tretia tretina. Hudáčka vymenil v bránke Adam Húska. Česi zvýšili na rozdiel štyroch gólov v 44. minúte. Pospíšil vo vlastnom obrannom pásme stratil puk, dostal sa k nemu Stránský a tvrdou bombou zvýšil na 5:1.

Blumel po dobrom prieniku po ľavej strane prekonal Húsku aj z ťažkého uhla a Česi vedú už 6:1.

Slovensko dalo gól v 49. min – Bučko znížil na 2:6. Holešinský mu od mantinelu posunul puk a Bučko neváhal so strelou od modrej čiary, ktorá doplachtila až do bránky Willa.

V úplnom závere tretej tretiny sa ešte presadil Pospíšil na 3:6. Slováci následne prekvapivo skúsili hru bez brankára a inkasovali na 3:7.

Druhá tretina:

Rosandič a Krištof v úvode druhej tretiny dobre zakombinovali v súperovom pásme, strela druhého spomenutého hráča však neohrozila Willa. V 23. minúte Radil tečoval strelu Šustra a tá prepadla za chrbát Hudáčka. Česi vyhrávajú už 3:0.

Do dobrej príležitosti sa následne dostali v brejku Slafkovský a Cehlárik, druhý spomenutý najproduktívnejší hráč SR na šampionáte však pri svojom pokuse neuspel. Následne sa Česi dostali k dvojminútovej presilovke, ktorá zostala nevyužitá.

Slovensko dalo gól na 1:3 v 27. min. K puku sa po zaváhaní Šustra v obrane, ktorému znepríjemňoval život Faško-Rudáš, dostal Matúš Sukeľ a úspešnou kľučkou dostal puk do bránky Čechov.

V 32. min sa Slováci dostali k presilovej hre. Fantastickú akciu rozbehli Slafkovský a Gernát, ktorý ešte posunul puk Cehlárikovi do stopercentnej tutovky, ten však neznížil na 2:3.

Pospíšil sa v 38. min takmer dostal do nájazdu. V osobnom súboji s obrancom súpera však neuspel a nevypýtal si ani faul. Slafkovského nádejný pokus v posledných sekundách druhej tretiny zastavil betón Willa.

Česi sa dostali k presilovke v úplnom závere druhej dvadsaťminútovky a zužitkovali ju gólom „do šatne“ na 4:1. Tvrdou strelou od modrej sa prezentoval Šulák a opäť poslal Česko do trojgólového vedenia.

Prvá tretina:

Slovensko inkasovalo gól už 29 sekúnd po úvodnom hvizde rozhodcu. Brankára Júliusa Hudáčka prekonal pohotovou strelou do vinkla Zadina. Slovenský gólman predtým vyrazil pokus Hájeka, puk sa však dostal na hokejku Zadinu, ktorý nezaváhal.

Česi v šiestej minúte vyhrali buly a Stránský poslal nádejnú strelu na slovenskú svätyňu, tú ale pohotovo kryl Hudáček. Kelemen o niekoľko sekúnd neskôr skvelým spôsobom získal puk pred bránkou súpera a nahral do dobrej pozície Nemcovi, ktorý však puk netrafil ideálne.

Čech Flek v 10. minúte prenikol do nádejnej pozície pred Hudáčka z ľavej strany, gól na 2:0 sa mu ale streliť nepodarilo. Zadina v 14. min nahrával Flekovi, ktorý sa ocitol v tutovke, jeho zakončenie zblízka ale smerovalo nad bránku SR.

Po veľkej chybe Grmana v 16. min sa dostal k puku v bezprostrednej blízkosti bránky Zadina a posunul ho Špačekovi, ktorý do odkrytej svätyne nemal problém zavesiť na 2:0.

Slovensko sa v 18. minúte dostalo do početnej výhody. Tvrdé strely Cehlárika či Nemca spoza kruhov neskončili za chrbtom Willa. Nádejnú pozíciu nezužitkoval ani Studenič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport