Na hlavný obsah

MS v hokeji: Slovensko si o medaily nezahrá. Vo štvrťfinále podľahlo USA

Súper prekonal brankára Húsku šesťkrát.

MS v hokeji: Slovensko si o medaily nezahrá. Vo štvrťfinále podľahlo USA
Na snímke brankár Adam Húska dostáva gól po strele kapitána USA Briana Boyla. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti si nevybojovali postup do semifinále majstrovstiev sveta 2021 a o medaily si tak nezahrajú. Vo štvrtok (3. 6.) prehrali v Riga Aréne s víťazom B-skupiny USA 1:6 a zo štvrťfinálových súbojov tak nepostúpili do ďalšej fázy.

Vstup do zápasu mali lepší Američania, vynútili si presilovku 5 na 3, v ktorej Slovákov dobre podržal Húska. USA hýrili aktivitou aj po nezužitkovanej početnej výhode, boli lepší na puku, rýchlejší a dominantní v osobných súbojoch. Postupne z toho pramenili tri góly a vedenie na strely na bránku v pomere 16:7. Slovensko si vypracovalo málo tutoviek, z ktorých nevyťažilo gól.

V druhej tretine sa mužstvo spod Tatier herne zlepšilo a bolo hokejovejšie, napriek tomu sa nevedelo odraziť od prehry o tri góly. Hoci Cehlárikova nenápadná strela skončila v 33. min za chrbtom Petersena, Američanom prinavrátil vedenie rozdielom triedy Blackwell.

V poslednej časti hry si zámorskí hokejisti postrážili triumf a poistili ho gólmi Chmelevski a Garland na 6:1.

Slovensko do zápasu s USA odohralo v A-skupine MS v Lotyšsku sedem duelov, z toho štyri stretnutia vyhralo a v troch prehralo. To zabezpečilo hokejovým reprezentantom postupové 4. miesto a prvú štvrťfinálovú účasť od roku 2013.

Za najlepších hráčov SR na MS 2021 boli po záverečnom hvizde rozhodcu vyhlásení Peter Cehlárik, Mislav Rosandič a Marek Hrivík.

Pardavý aj Hrivík videli pozitíva

„Kľúčová bola prvá tretina. Američania boli oveľa rýchlejší, silnejší v súbojoch, čo platilo celý zápas. Gól na 1:4 bol rozhodujúci, keďže nás trochu nalomil. Treba ale uznať, že Američania si zaslúžia postup do štvrťfinále,“ zhodnotil po súboji s USA asistent trénera SR Ján Pardavý pre RTVS.

Podľa neho slovenskí hokejisti v istých situáciách málo strieľali a snažili sa „zbytočne vymyslieť niečo navyše“. Z turnaja si však môžu odniesť domov viaceré pozitíva. „Každý hráč v tomto mužstve môže byť na seba hrdý. Zanechali sme na turnaji dobrú stopu. Všetci hráči odviedli dobrú robotu, hrali sme obetavo a tímovo,“ dodal Pardavý.

„Veľa ľudí od nás pred týmto turnajom veľa neočakávalo. Som hrdý na tím a to, čo chlapci predviedli,“ zneli slová Hrivíka po stretnutí. Dúfa, že tento turnaj všetkým pomôže v nasledujúcom pôsobení a že fanúšikovia na Slovensku sa napriek prehre tešili z výkonov hráčov.

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Už v prvých sekundách hry ohrozil Húsku vážnejšie Donato, slovenský brankár však zareagoval pohotovo. Američania celkovo vstúpili do hry aktívnejšie.

Po fauloch Lantošiho a Grmana sa v 3. min dostali k početnej výhode o dvoch hráčov. Húska predviedol výborný zákrok pri tutovke Thompsona. Slováci v tomto oslabení dobre bránili a neinkasovali.

Boyle sa v 14. minúte dostal do rýchleho protiútoku po akcii Slovákov, prenikol do útočného pásma po ľavej strane a jeho nekompromisná tvrdá strela skončila za chrbtom Húsku 1:0.

V 16. minúte prehráva Slovensko už o dva góly. Ďalší protiútok Američanov po dobrej šanci hráčov pod Tatier znamenal gól Blackwella na 2:0. Hráči USA sa presadili dvakrát za 137 sekúnd.

Slovensko skúša znížiť stav stretnutia. Do dobrej pozície sa dostal Roman, jeho strela od modrej čiary skončila v lapačke Petersena. Následne to skúšal z pravej strany dravým prienikom Kelemen, jeho pekné sólo však gól neprinieslo.

Samostatne to skúsil koncom prvej dvadsaťminútovky aj Garland, ten už úspešný bol a USA tretí raz prekonali gólmana SR. Slovenská lavička koncom tretiny zúrila, keď rozhodcovia prehliadli zákrok Boylea na Romana, ktorý odchádzal z ľadu s bolesťami.

Druhá tretina:

V 22. min sa Slovensko dostalo k prvej presilovke v stretnutí. Výraznejšiu šancu si v nej nevypracovalo.

Buc sa v 26. min dostal k peknej individuálnej akcii, ktorá pripomínala tú Kelemenovu z prvej tretiny. Ani on však neotvoril štvrťfinálový gólový účet SVK.

Petersen mal problémy aj vo chvíli, keď Kelemenovu strelu v jeho bezprostrednej blízkosti tečoval Gernát. Americký brankár ostal neprekonaný.

Slovensko sa konečne presadilo v 33. min, keď Cehlárik prenikol do útočného pásma po pravej strane pri avizovanom vylúčení súpera a jeho tvrdá strela šokovala Petersena, ktorý si tak neudrží čisté konto.

Zo zníženia sa Slováci dlho netešili. Američania ich veľmi dlho tlačili vo vlastnom pásme a Blackwell napriek obetavosti slovenských obrancov zvýšil na 4:1.

Slovensko sa v druhej tretine herne zlepšilo a bolo hokejovejšie, napriek tomu sa nevedelo odraziť od prehry o tri góly.

Tretia tretina:

Slafkovský v 42. min pekným spôsobom zachytil puk na modrej čiare a vypracoval si dobrú streleckú pozíciu, jeho projektil však mieril mimo svätyňu súpera.

Američania pri protiútoku a prečíslení v 46. min krásne zakombinovali v štýle „tiki-taka“, položili si Húsku na ľad a slovenský brankár bol bez šance pri zakončení Chmelevského na 5:1. Na gól mu pekne a nezištne nahrával Wolanin.

Slovensko mohlo znížiť na 2:5 zásluhou Pospíšila v presilovke, jeho dobrý pokus ale skončil len na konštrukcii súperovej bránky.

V úplnom závere zápasu sa ešte presadil Garland na záverečných 6:1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport