Na hlavný obsah

Nepokoje v Amazonke. Brazílske mesto Manaus ochromila vlna násilností

Vyvolala ju smrť drogového bosa.

Nepokoje v Amazonke. Brazílske mesto Manaus ochromila vlna násilností
Na snímke brazílski policajti. Foto: TASR/AP

Brazílske mesto Manaus ochromila vlna násilností a vandalizmu, ktorú vyvolalo zabitie drogového bosa pri víkendovej prestrelke s políciou. Členovia gangov, ktoré pašujú narkotiká, potom v nedeľu (6. 6.) aj v pondelok (7. 6.) v odvete útočili na verejné budovy, policajné stanice a verejnú dopravu, zhoreli najmenej dve desiatky áut. Vedenie mesta preto nariadilo preventívne uzavrieť školy, obmedzená bola aj prevádzka mestskej dopravy, uviedla agentúra AP.

Pri policajnom zásahu vo štvrti Redençao v amazonskom Manause v sobotu 5. júna zomrel prekupník Erick Batista Costa známy pod prezývkou Dadinho. Podľa úradov potom jeho stúpenci z väzenia zorganizovali odvetné akcie.

V nedeľu útočníci hádzali zápalné fľaše na autobusové zastávky a pobočky bánk, na uliciach horeli pneumatiky i autá. Obchodníci v meste pre obavy z poškodenia majetku zavreli svoje podniky. Guvernér štátu Amazonas Wilson Lima požiadal o nasadenie národnej gardy.

Vedenie štátu Amazonas nariadilo dočasné uzavretie očkovacích centier a škôl, v pondelok jazdila len obmedzene verejná doprava. Noviny O Globo napísali, že ľudia sa báli opúšťať domovy.

Úrady zatkli zatiaľ 29 ľudí, informácie o zranených nie sú. Polícia posilnila hliadky v uliciach a tajomník štátu pre verejnú bezpečnosť Louismar Bonates uistil, že v meste už je bezpečne a prevádzka sa vracia späť do normálu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet