Na hlavný obsah

Opustený ropný tanker pri pobreží Jemenu môže kedykoľvek vybuchnúť, varujú aktivisti

Nie je podľa nich otázkou, či sa tak stane, ale kedy.

Dlhodobo opustený ropný tanker pri pobreží občianskou vojnou sužovaného Jemenu môže „kedykoľvek vybuchnúť“, varovala vo štvrtok (3. 6.) environmentálna organizácia Greenpeace. Zároveň vyzvala OSN, aby zabránila úniku chemikálií do Červeného mora.

„OSN musí zabrániť obrovskému úniku ropy v Jemene, ktorý by mohol byť najväčšou ropnou katastrofou v oblasti v tomto storočí,“ napísala organizácia na twitteri. „Riziko narastá s každým ďalším dňom nečinnosti,“ dodala Greanpeace.

Loď sa môže kedykoľvek rozlomiť alebo explodovať, uviedol hovorca Greenpeace. Podľa neho nejde o to, či sa tak stane, ale kedy, keďže už šesť rokov sa o ňu nikto nestará. Okrem korózie sú problémom aj výbušné plyny v skladovacích nádržiach.

Greenpeace tvrdí, že riešenie je pritom k dispozícii, vrátane expertízy a technológií. Únik ropy by mohol zničiť ekosystémy Červeného mora, zlikvidovať rybársky priemysel v regióne a spôsobiť uzavretie životne dôležitého prístavu Hudajda na šesť mesiacov.

Prístup k opustenému nezabezpečenému plavidlu komplikuje pretrvávajúca vojna medzi vládnymi silami podporovanými vojenskou koalíciou pod velením Saudskej Arábie a húsijskými povstalcami, ktorých podporuje Irán.

Konflikt, ktorý trvá od roku 2014, dostal Jemen na pokraj hladomoru a pripravil o život už desaťtisíce obyvateľov, väčšinou civilistov, pričom milióny ľudí museli utiecť zo svojich domovov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet